Hallgassa élőben!

Leírható az adóból az internet

A vállalkozók jövő évtől leírhatják adójukból a távmunkára használt gépek és az internethozzáférés díját, a szélessávú internetet fejlesztő cégek pedig a költségek 50 százalékát vonhatják le az adójukból.

A jövő évi adókedvezmények információs társadalmat érintő csomagja lehetővé teszi, hogy az informatikai eszközellátottság, az internethasználat együttesen javuljon – közölte Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a Médiahajón tartott informatikai kerekasztal-tanácskozáson szerdán. A miniszter az adótörvények módosításához benyújtott csomag ismertetése során kijelentette: az előző kormány szemléletével szemben nem számítógépek osztogatására van szükség, hanem a számítógépekhez és az internethez való hozzáférést kell elősegíteni minél tágabb körben.

A minisztérium adatai szerint az EU országokhoz képest, de még a régiónkba tartozó tagjelölt országok közötti rangsorban is egyre hátrébb szorulunk. A 16-17 százalékos számítógép-ellátottsági és a 6 százalékos internet-penetrációs mutatónkkal Európában a sereghajtók közé tartozunk. Az EU-ban az internet-ellátottság 40, az USA-ban 75 százalékos.

Leírható az adóból az internet

A minisztérium törvényjavaslata szerint a társasági törvény hatálya alá eső vállalkozások – az eddigi három év helyett – 2 év alatt elszámolhatnák a megvásárolt számítástechnikai eszközök teljes beszerzési értékét, azaz a vállalkozások 50 százalékos gyorsított leírási kulcsot alkalmazhatnak a jövőben. Emellett a munkaadó mentesülne a munkavállaló számára otthoni használatra biztosított számítógép szja költségei alól. Eddig ez adóköteles természetbeni juttatásnak minősült és csak bérjellegű költségként lehetett elszámolni.

Kovács Kálmán az adókedvezményekről kifejtette: az otthoni pc- és internethasználat fellendítésére jövőre lehetővé válik, hogy a vállalkozástól távmunka céljára bérelt vagy lízingelt eszközök és a világháló elérésének díját a munkavállaló levonja a személyi jövedelemadóból.

Szélessávú kedvezmények

A széles sávú internetelérés elterjedése a kábelhálózat-fejlesztők és -átalakítók adókedvezményben részesítésével valósul meg. Ezeknek a beruházásoknak az 50 százalékát az ADSL- vagy kábeles szélessávú hálózatot fejlesztő cégek leírhatják az adójukból, amennyiben hárommilliárd forint felett valósítanak meg fejlesztéseket 3-5 év alatt.

A harmadik jelentős kedvezmény az adó területén, hogy az egyéni vállalkozókra és őstermelőkre is kiterjesztik azt a lehetőséget, hogy az internethasználati díj 30 százaléka, legfeljebb 60 ezer forint leírható az adóalapból.

Magyar Bálint oktatási miniszter szerint az információs társadalmat érintő jövő évi adókedvezmények az informatikai ágazat részére biztosított eddigi legnagyobb támogatást jelentik. Hangsúlyozta, hogy az infrastruktúra-fejlesztésen kívül az informatikai ismeretekre és a tartalomfejlesztésre is hasonló figyelmet kell fordítani.

Ingyen informatikai jogosítvány

“A végzős középiskolások ECDL informatikai jogosítványának vizsgadíját az állam magára vállalja, a felnőttképzésben pedig a költségek 30 százaléka, legfeljebb 60 ezer forint válik leírhatóvá az adóból” – mutatott rá az oktatási miniszter.

Jelezte: az utóbbi években befagyott Sulinet program jövőre újra beindul, amelynek eredményeképpen a közoktatás pc-ellátottsága évi 20 ezer számítógéppel, és különböző multimédiás megoldásokkal bővül úgy, hogy az iskolák közötti internetes kapcsolat széles sávon bonyolódik le.

Hirdetés
Ismét keresik Magyarország legvirágosabb településeit!
Soltész: megerősödtek a karitatív szervezetek
A beruházások az ország különböző területein valósultak meg annak érdekében, hogy ha baj van, minél gyorsabban elérjék a rászorulókat itthon és a határon túl
Segélyszervezet: egyre emelkedik a súlyosan alultáplált gyerekek száma Szíriában
A gazdaság a polgárháború és a nyugati szankciók következtében összeomlott.
PM-államtitkár: a jövő évi hiányszint megfelel az uniós normáknak
A járvány miatti helyreállítás igényli az 5,9 százalékos GDP-arányos hiányt, amely nem lóg ki az uniós számok közül.
Orbán Viktor: három veszély fenyegeti az országot, a népvándorlás, a járványok és Gyurcsány
A miniszterelnök nem fogta vissza magát a Fidesz-KDNP évadzáró frakcióülésén elmondott beszédében.
Karácsony beismerte, hogy hazudott egy interjúban (videó)
A baloldali főpolgármester egy külföldi tévének dicsekedett azzal, amit meg sem csinált.
Hitükről vallottak a hírességek Szegeden
Hazánk ad otthont szeptember 5. és 12. között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A katolikus világesemény népszerűsítését a bibliai 12 apostol mintájára 12 hírnök végzi országszerte.