Ország-világ

2010.06.02. 08:43

Lemondani készül a japán kormányfő

Japán - Lemondani készül Hatojama Jukio japán kormányfő, aki az NHK tévécsatorna jelentése szerint ezt a szándékát még szerdán bejelenti pártja, a balközép irányzatú Japán Demokrata Párt (DPJ) vezetői előtt.

A tavaly szeptember 16-án hivatalba lépett, 63 éves japán kormányfő népszerűsége a mélypontra, alig 17 százalékra zuhant azt követően, hogy Hatojama ígéretével ellentétben nem állapodott meg az Okinava szigetén működő amerikai támaszpont áthelyezéséről.

Az Aszahi című japán lap által még hétfőn közölt közvélemény-kutatási adatok szerint a japán polgárok 46 százaléka Hatojama azonnali lemondása mellett van, mivel a kormányfő ígéretével ellentétben nem állapodott meg az Okinava szigetén működő amerikai támaszpont áthelyezéséről.

A válaszadók 70 százaléka ítélte meg negatívan a kormány tevékenységét, ami nem éppen kedvező jel a júliusban esedékes felsőházi választások előtt. A Hatojama-kormány tevékenységnek első hónapjaiban a népszerűségi indexe 70 százalékos volt.

A vezető kormánypárt, a DPJ a miniszterelnöki bársonyszékben alig nyolc hónapot töltő Hatojama lemondásával lehetőséget kapna arra, hogy visszaszerezze egykori népszerűségének legalábbis egy részét a szigetországban július közepén esedékes felsőházi választásokra készülve.

Címkék#Japán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában