Kinevezték utódját

2021.10.07. 10:51

Lemondott a perui miniszterelnök

Lemondott Guido Bellido Ugarte perui miniszterelnök szerdán, alig több mint két hónappal a kinevezése után – közölte az ország elnöki hivatala, pár órával később már ki is nevezték utódját.

Pedro Castillo perui elnök Mirtha Vásquez környezetvédelmi és emberi jogi aktivistát bízta meg a kormányfői teendőkkel. Az államfő ezzel gesztust tett a kormányban őt támogató hallgatólagos baloldali koalíció mérsékelt szárnyának.

A 46 éves jogász, a törvényhozás volt elnöke, az államfő jelenlétében tette le a hivatali esküt.

Vasquez asszony elődje, a 41 éves Bellido politikai tapasztalattal nem rendelkező mérnök volt. Július 29-én nevezték ki Pedro Castillo első kormányának élére a Castillo vezette marxista-leninista pártból, a Peru Libréből, és kinevezése óta rendkívül feszült volt a viszonya a jobboldali többségű törvényhozással.

Mirtha Vásquez 2020 novembere és 2021 júliusa között, Francisco Sagasti ideiglenes elnök hivatali ideje alatt irányította a parlament munkáját. Akkor a baloldali Frente Amplio párt tagja volt.

Az államfő a kormány átalakítása során hivatalában hagyta Pedro Francke gazdasági és Oscar Maúrtua külügyminisztert is. Az új kabinet 19 miniszterből áll, köztük öt nő van.

Pedro Castillo a jobboldali populista jelölt, Keiko Fujimori ellenében győzött a június 6-i elnökválasztáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában