"nem" a kvótára

2020.09.26. 07:04

Lengyelország is elutasítja a migránsok erőszakos befogadását

Nem lehet befogadni azokat a migránsokat, akiket akaratuk ellenére irányítottak át Lengyelországba – szögezte le Andrzej Duda lengyel elnök, reagálva az Európai Bizottság e héten bemutatott migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjára.

A TVP Info közszolgálati hírtelevízió péntek esti híradóját követő interjúban Duda azt mondta: a lengyelek hajlandóak segíteni azoknak, akik az országba saját akaratukból érkeznek, és segítségre szorulnak.

„Abba viszont nem egyezem bele, hogy az embereket Lengyelországba erőszakosan szállítsák (...) hogy szabad embereket fogságban tartsunk”

- hangsúlyozta.

Az Európai Uniónak „semmilyen diktátuma soha nem kényszerítheti a tagállamokat az ilyen lépésre” – jelentette ki a lengyel elnök, utalva feltehetőleg a javasolt javaslatcsomagban szereplő szolidaritási mechanizmusára.

Duda egyetértését fejezte Andrzej Babis cseh kormányfő előző nap Brüsszelben megfogalmazott állásfoglalásával, miszerint a menekülteknek segítséget kell nyújtani a származási országukhoz minél közelebbi helyeken.

A műsorvezető azzal kapcsolatban is kérdezte az államfőt, hogy a Babissal, valamint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel közös sajtóértekezleten Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: „hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi”. „Igazából ugyanazt mondja, mint én” – reagált erre Duda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában