Ország-világ

2015.01.01. 16:20

Lettország tölti be az EU soros elnökségét

Lettországot júliusban Luxemburg váltja majd az Európai Unió élén.

Lettország vette át csütörtökön az Európai Unió soros elnökségét féléves időtartamra a tisztség eddigi betöltőjétől, Olaszországtól. Az unióhoz 2004-ben csatlakozott balti állam először látja el a hathavonta tagországról tagországra szálló elnöki tisztet.

Az elnökségi fél év bevezetéseként a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság tagjai január 8-án és 9-én a lett fővárosba látogatnak.

A becslések szerint a volt szovjet tagköztársaságnak mintegy 70 millió eurót (22,2 milliárd forintot) kell költenie az elnökséghez kapcsolódó feladatokra. Rigában ugyanakkor azt remélik, hogy a hat hónapos ciklus alatt rendezett konferenciák és magas szintű látogatások révén sokakkal sikerül alaposabban megismertetni az 1,9 milliós lakosságú országot, és javulni fog Lettország nemzetközi megítélése.

A lett EU-elnökség tetőpontját szakértők szerint a május 21-22-én Rigában rendezendő keleti partnerségi csúcstalálkozó jelenti, amelynek során az unió várhatóan megerősíti kapcsolatait a programba bekapcsolódott országokkal, vagyis Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Grúziával, Moldovával, Örményországgal és Ukrajnával.

"A rigai találkozó legfontosabb célja egy erőteljes politikai jelzés arra, hogy a Keleti Partnerségnek továbbra is van létjogosultsága és folytatódni fog" - mondta Edgars Rinkevics lett külügyminiszter az előző héten az AFP francia hírügynökségnek.

Lettország 2014. január 1-jén csatlakozott az euróövezethez is. Ebbe a zónába csütörtökön Litvánia is belépett, így (mivel Észtország már 2011 óta tagja) immáron mindhárom balti ország a tagjává vált.

Laimdota Straujuma lett miniszterelnök szerda este ezt külön említette. "A három balti országot mostantól kezdve egy újabb jelkép egyesíti, ez pedig az euró, amely hozzá fog járulni nemzeteink megerősítéséhez" - mondta. "Rendkívül boldog vagyok, hogy ez az esemény jelzi a lett soros elnökség kezdetét" - tette hozzá a kormányfő.

Lettországot júliusban Luxemburg váltja majd az Európai Unió élén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában