Ország-világ

2015.06.04. 16:28

Lettországi fegyvercsempész hálózatot számoltak fel

Lettországból Oroszországba tűzfegyvereket csempésző hálózatot számoltak fel – közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB közleményben jelentette be, hogy több mint 30 fegyvert koboztak el a lett és az észt határ mentén fekvő Pszkovi területen tartott razzia során. A fegyverek között géppisztolyok és rohamkarabélyok is voltak. Az Interfax orosz hírügynökség értesülései szerint a fegyverek orosz, illetve külföldi gyártmányúak voltak. Rajtuk kívül fegyveralkatrészeket, 13 gránátot, 15 kilogramm robbanószert és több mint 15 ezer lőszert is lefoglaltak.

Az AP amerikai hírügynökség értesülése szerint egy lett és nyolc orosz állampolgárt vettek őrizetbe az ügyben. Az Interfax a lett állampolgáron kívül három orosz gyanúsított őrizetbe vételét jelentette internetes oldalán.

Az ügyben bűnvádi eljárás indult illegális fegyverkereskedelem és fegyvercsempészet miatt. Az FSZB szerint folyik a nyomozás a vádemeléshez szükséges bizonyítékok összegyűjtése, illetve a fegyverek származási helyének feltárása érdekében.

Az őrizetbe vételek egy olyan időszakban történtek, amikor Lettország és Oroszország között amúgy is feszültek a kapcsolatok. Lettországot és a másik két volt baltikumi szovjetköztársaságot megdöbbentette a dél-ukrajnai Krím félsziget tavaly márciusi orosz bekebelezése, valamint az, hogy Oroszország gyaníthatóan fegyverekkel és katonákkal támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat. Moszkva viszont Lettországot bírálja a nyelvtörvénye miatt, amely szerinte gyakorlatilag tiltja az orosz nyelv közéleti használatát az ott élő nagyszámú orosz ajkú kisebbség számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában