Ország-világ

2009.05.11. 23:07

Leváltják az afganisztáni amerikai csapatok főparancsnokát

Robert Gates amerikai védelmi miniszter úgy döntött, hogy leváltja az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnokát, David McKiernan tábornokot, aki alig egy éve került a posztra - közölte az amerikai védelmi minisztérium egyik tisztségviselője.

Gates tervei szerint az egyesített vezérkari főnökök tanácsának jelenlegi igazgatója fogja felügyelni az új amerikai stratégia végrehajtását.

A Pentagon névtelenül nyilatkozó tisztségviselője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a posztra Stanley McChrystal tábornok jelöli majd a védelmi miniszter. A háromcsillagos tábornok jobban érti az afganisztáni konfliktus természetét - indokolta a választást egy, a BBC brit közszolgálati adónak nyilatkozó amerikai védelmi tisztségviselő.

McChrystal korábban a különleges műveletekkel foglalkozó parancsnokságot (JSOC) vezette. A háromcsillagos tábornok feltehetően egy újabb csillagot kap kinevezése előtt - mondta el a Pentagon tisztségviselője.

Az Egyesült Államok 45 ezer katonát állomásoztat Afganisztánban a Pentagon adatai szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában