Ország-világ

2014.03.08. 07:07

Levette a napirendről Hollandia és Belgium leminősítését a Moody´s

A két eurógazdaság közfinanszírozási helyzetének stabilizálódásával és az általános euróövezeti kockázatok enyhülésével indokolva a lépést.

MTI

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Hollandia és Belgium államadós-osztályzatainak kilátását a Moody's Investors Service, elsősorban a két eurógazdaság közfinanszírozási helyzetének stabilizálódásával és az általános euróövezeti kockázatok enyhülésével indokolva a lépést.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy megerősítette a holland és a belga adósosztályzatokat.

A Moody's a holland államkötvény-kötelezettségeket a lehetséges legjobb, "Aaa" osztályzattal, Belgium szuverén kötvényadósságát ennél három fokozattal gyengébb, de szintén elsőrendű "Aa3" - más hitelminősítők módszertanában "AA mínusz"-nak megfelelő - szinten tartja nyilván. A cég a kilátások pénteki stabilizálásával levette a napirendről a két ország leminősítését.

A Moody's sorra javítja a központi és a perifériális eurógazdaságok osztályzatait és osztályzati kilátásait.

Egy hete Németország és Ausztria egyaránt "Aaa" besorolásának kilátását módosította negatívról stabilra, a holland és a belga kilátásjavításéhoz hasonló indokokkal.

Egy héttel korábban az addigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re emelte a spanyol államkötvények osztályzatát, és az új besorolásra további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást állapított meg.

A Moody's ezzel gyakorlatilag levette a napirendről a befektetési ajánlású szuverén spanyol adósosztályzat megvonását. A cég módszertanában a "Baa3" besorolás a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó széle, amelyről a spanyol adósbesorolások a Moody's döntése után egy fokozattal feljebb kerültek.

A Moody's három hete stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról Olaszország hosszú és rövid futamidejű államkötvény-kötelezettségei "Baa2/Prime-2" szintű besorolásainak kilátását, az olasz államadósság-dinamika stabilizálódásával indokolva a lépést.

A holland adósbesorolás kilátásának pénteki indoklásában a hitelminősítő kiemelte azt a véleményét, hogy csökkent a más eurógazdaságok - főleg a két legnagyobb déli eurótagállam, Olaszország és Spanyolország - esetleges kényszerű kollektív pénzügyi megsegítéséből a holland költségvetésre háruló terhek kockázata, és általánosságban is enyhült az euróövezeti járványveszély.

A Moody's szerint az euróövezeti periféria mindegyik gazdaságában ugyanazok a javuló folyamatok zajlanak, bár az eddig elért előrelépések és a kihívások egyéni mértékei eltérőek. A javulást tükrözi, hogy a Moody's nemrégiben javította Spanyolország és Írország szuverén adósbesorolásait, az olasz és a portugál osztályzat kilátását negatívról stabilra módosította, és Görögország minősítését is feljebb emelte a csődközeli helyzetet jelző "C"-ról "Caa3"-ra, stabil kilátással - hangsúlyozza londoni elemzésében a hitelminősítő.

A Moody's szerint az euróövezeti intézményi keretrendszer javulása is hozzájárult a valutaunión belüli járványkockázatok enyhüléséhez. A cég e javulások közé sorolta az eurójegybank (EKB) korlátlan másodpiaci kötvényvásárlási programját (OMT), az euróövezeti stabilitási mechanizmus (ESM) létrehozását, valamint az euróövezeti bankunió kialakításának folyamatában elért haladást. Mindezek a változások a hitelminősítő szerint csökkentik az újabb pénzügyi támogatási csomagok szükségessé válásának kockázatát, illetve ha ilyen támogatásra mégis szükség lesz, akkor annak mértéke a korábbiaknál kisebb lehet, tekintettel az európeriféria gazdaságainak közfinanszírozási szektoraiban végbement javulásokra.

Ezek a javulások és az intézményi keretek erősítésében elért előrelépések enyhítik a likviditási aggályokat, és így mérséklik a piaci volatilitást, egyben javítják a finanszírozási kondíciókat az euróövezeten belül - áll a Moody's elemzésében.

A belga adósosztályzati kilátás javításának indoklásában a cég mindehhez hozzáteszi, hogy várakozása szerint a folytatódó államháztartási konszolidáció nyomán a belga államadósság-ráta a hazai össztermék 100 százalékán stabilizálódik 2014-2015-ben, és utána csökkenésnek indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában