Ország-világ

2016.08.31. 19:22

Liga: egyeztessen a munkaügyi bíróság átalakításáról a kormány

A bírósági rendszer átalakítása előtt a kormány folytasson nyílt vitát, konzultációt a munkáltatók és a munkavállalók képviselőivel a megfelelő országos fórumokon, mert az érintheti a munkaügyi bíráskodást is - közölte a Liga Szakszervezetek (Liga) szerdán az MTI-vel.

Kiemelték: a szakszervezet a sajtóból értesült arról, hogy a kormány tervezetet alkotott egy új bírósági rendszerről, amelyben kiemelt szerepet kap egy közigazgatási felsőbíróság. A kiszivárgott dokumentumban a munkaügyi bíróságok megszüntetésének koncepciója is megjelent.    


A Liga szerint különösen fontos a munka világának önálló szabályozása és az önálló munkaügyi bíróságok további működése, mert az egyéni munkaügyi perekben hozott döntések más munkavállalókra is kihatással lehetnek, a munkahelyi kollektív ügyek elbírálása pedig a munkahelyi demokráciát érinti nagymértékben.    


A szakszervezet közleményében felidézte: az önálló munkaügyi bíráskodás megszüntetése már 2012-ben is 

felmerült, de megszüntetés helyett összevonásról döntött akkor a kormány, így hozták létre a munkaügyi és a közigazgatási bíróságokat.    


A jelenlegi bírósági rendszerben, bár azonos szervezeti egységben valósul meg, a közigazgatási és munkaügyi 

bíráskodás elkülönül. A szakszervezet szerint félő, hogy a munkaügyi bíróságok megszűnésével a munkavállalók helyzete a perek gyakorlati lebonyolításában tovább nehezedik, egyebek mellett példaként említették az ítélethirdetés elhúzódását.    


A Liga közleményében úgy fogalmazott: remélik, a kormány is egyetért azzal, hogy a munkaügy egy olyan szakterület, amelynek speciális feladatait nagy tapasztalattal rendelkező, megfelelően képzett bírók és bíróságok képesek jól ellátni. Ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy szakemberek és ellenzéki pártok már bírálták a 

kormány tervezetét, elsősorban a bíróság függetlenségét féltve. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában