Hallgassa élőben!

Lilo és Stitch - A csillagkutya

Fordulatos és humoros, felnőttek számára is szerethető rajzfilm egy távoli galaxisból érkezett szörnyikéről, aki egy véletlen folytán Földünkre, pontosabban Hawaiira került, s egy kislányról, aki kóbor kutyának nézi, s befogadja a jövevényt.

A sztori

Valahol messze-messze, egy távoli galaxisban egy bogaras tudós genetikus kísérletei során különös, szeretetre alig méltó lényt teremt. A Galaktikus Szövetség persze leleplezi a bűnöst, börtönbe csukja, teremtményét pedig száműzi. A kis izé megszökik, és egy békés, távoli bolygó, békés kis szigetén bújik el: Hawaii-on. Attól kezdve Hawaii nem békés többé. Egy magányos kislány, Lilo, megtalálja a jövevényt, kóbor kutyának nézi, és örökbe fogadja. Lilo

egyedül sem volt a jóság szobra, de most méltó párjára akadt.
Az új kutya idomíthatatlannak bizonyul. Amit nem tud felfalni, azt megrágja, ami még neki is túl rossz ízű, azt összetöri, felborítja vagy vízbe ejti. De valami mégis megváltozik benne: még az őrült tudós sem gondolta volna, hogy az új élőlény képes a szeretetre. Márpedig a csillagkutya fokozatosan megszereti új gazdáját. Épp akkor, amikor üldözői a nyomára akadnak, és haza akarják tolonncolni…

Így született Stich figurája

Chris Sanders rendezőnek először kb. 17 évvel ezelőtt jutott eszébe Stich figurája, amikor, éppen befejezve tanulmányait, első animációs munkáján dolgozott. Megrajzolt egy szörnykinézetű teremtményt, és elkezdett játszani a figura adta lehetőségekkel: történeteket talált ki, tervezgetett. Éveken át dédelgette magában ezt az ötletet, és a megfelelő pillanatra várt.
„1985-ben készítettem egy rajzot, melyen részletesen megrajzoltam a fejét. Egy rövid ideig dolgoztam vele, aztán elegem lett, és félreraktam. Néhány évvel később jutott csak újra eszembe, amikor a Mulant forgattuk. A történet első verziójában nem szerepelt Lilo, és Stitch sem volt földönkívüli, csak egy furcsa szörny, aki nem tudja, honnan jön. Egy torzszülött, aki egymaga él egy erdőben. Ezért is válik később bujdosó csavargóvá a Földön, ahová csak azért megy, hogy véghezvihessen valami igazán gonosz dolgot. A történet Kansas-ben játszódott volna, de az állatok világában. Tom Schumacher javasolta, hogy Stitchet helyezzük át inkább az emberek világába, úgy sokkal nagyobb a kontraszt.”

Lilo és Stitch életre kel

Lilo megrajzolásának munkálatait Andreas Deja felügyelte. Mielőtt teljesen beköltözött volna a floridai stúdióba, hogy nekikezdjen ennek a két évig tartó, nagy munkának, Deja is útra kelt társaival, hogy megnézze Hawaii-t. A kis helyi iskolában eleinte csak távolról méregették az idegeneket, ám amikor a gyerekek megtudták, hogy részben ő rajzolta A kis hableányt, azonnal megtört a jég. Rajzokat kezdtek csereberélni, majd a gyerekek elénekeltek néhány dalt a filmből a saját nyelvükön. Ekkor Deja annyira meghatódott, hogy férfiasan elsírta magát. Stich mókás és gyakran kiszámíthatatlan figurájának megalkotója Alex Kupershmidt, a régi Disney-animátor, a Florida Studiót alapító három rajzoló egyike. A rendezőknek nem is volt más jelöltjük erre a feladatra, mert nála jobban senki sem ismeri az anatómiát. Jó ízléssel tudja ötvözni a humorosat a bizarral, nagyon alapos ember, és otthon van a filmek világában.

„Stitch olyan feladat, mely egyszer adódik az életben. Ric Sluiter azzal gyötört engem, hogy ezt a figurát mintha rám szabták volna. Amikor végül megmondták, hogy én csinálhatom ezt a munkát, kisebbfajta örömtáncot lejtettünk a feleségemmel.
Ez a figura nem egy sokat vacakol. Gondolkodó lény, de nagyon gyorsan gondolkodik és még gyorsabban cselekszik. Az egész testével reagál. Chris és Dean azt akarták, hogy kiszámíthatatlannak ábrázoljuk, aki nem jelzi előre a történéseket. Így a közönséget az állandó meglepetés állapotában lehet tartani. Általában a szemek fejezik ki, mire gondol valaki, de Stich szeméből nem lehet kiolvasni semmit. Egyszínű, fekete szemei vannak, pupillák nélkül. Tehát: bármi megtörténhet. Egy kutyám és pár macskám van otthon, és észrevettem, hogy a gyíkok mozgásának tanulmányozása is nagy segítségemre lehet. Ahogyan órákig mozdulatlanul tudnak ülni a sziklákon, és aztán huss, egy szemvillanás alatt eltűnnek. Stitch külsején egyáltalán nem látszik, hogyan tud mozogni.”

Orbán Viktor: irány Etyek!
A miniszterelnök a Fejér megyei nagyközségbe látogat.
Leverkuseni vereséggel kezdte a Ferencváros a csoportkört
A magyar bajnoki címvédő a csoportkör második fordulójában, szeptember 30-án a spanyol Betist fogadja.
Országszerte 1100 elektromos busz állhat forgalomba 2025-ig
A 2019-ben elfogadott Zöld Busz Programra a 25 ezer főnél népesebb települések jelentkezhetnek.
Meztelenül pózolt a kádban Weisz Fanni
A rajongóknak nagyon tetszik az új képe.
Felvette Szent-Györgyi Albert nevét az orvosi kar - Fotók
Jubileumi emlékrémet kapott Szent-Györgyi Albert özvegye.
Pályaválasztási nyílt napot tartottak a Gábor Dénesben - Fotók
Általános iskolák nyolcadik osztályos tanulói ismerkedhettek meg az intézménnyel, valamint az oktatott ágazatokkal az eseményen.