Ország-világ

2009.09.04. 18:48

Litvánia az évtized közepén vezetheti be az eurót

A recesszió sújtotta Litvánia az évtized közepére vezetheti be az eurót, amennyiben sikerül csökkentenie államháztartási hiányát - vélekedett Günter Verheugen, az Európai Bizottság ipari és vállalkozási biztosa.

A litván kormány helyes intézkedéseket hozott, az euró bevezethető, de egyelőre bizonytalan az időpont - mondta Verheugen, miután tárgyalt a litván gazdasági miniszterrel. Litvánia 2004-ben csatlakozott az EU-hoz és azt tervezte, hogy 2007-ben az euróövezet tagja lesz. Ezt azonban nem sikerült elérnie, mert a megengedettnél magasabb volt az infláció, más tekintetben azonban megfelelt az euróbevezetéshez szükséges kritériumoknak.

A globális gazdasági válság hatására mérséklődött az infláció, viszont magasra ugrott az államháztartási hiány.

Legutóbbi előrejelzések szerint Litvániában idén 18-19 százalékos gazdasági visszaesés várható, az államháztartási hiány pedig valószínűleg eléri a hazai össztermék 8 százalékát. A deficit mérséklése céljából júliusban megszorító intézkedésekről döntött a litván kormány, amelyek egyebek közt a közkiadások csökkentését, valamint az áfa 19-ről 21 százalékra történő emelését tartalmazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában