vita

2020.10.01. 20:24

Litvániában betiltják a dohányzást a társasházak erkélyein

A litván parlament 2014 óta különböző javaslatokat vitatott meg az erkélyeken történő dohányzás tilalmáról, de mindeddig egyiket sem fogadták el.

Litvániában betiltják a dohányzást a társasházak erkélyein, ha az legalább egy szomszédot zavar. A vilniusi törvényhozás csütörtökön ennek megfelelően módosította a litván dohánytörvényt. A tilalom 2021-től lép hatályba, de még Gintanas Nauseda államfőnek is jóvá kell hagynia.

A litván parlament 2014 óta különböző javaslatokat vitatott meg az erkélyeken történő dohányzás tilalmáról, de mindeddig egyiket sem fogadták el. A szabályozás bírálói azzal érvelnek, hogy a tilalmat a gyakorlatban nem lehet kikényszeríteni, mivel a szabálysértőket aligha tudják ellenőrizni és felelősségre vonni.

A törvénymódosítás értelmében ráadásul a dohányzóknak biztosítaniuk kell azt is, hogy ne jusson dohányfüst a szomszédok lakásaiba, ezen felül megtiltanák a dohányzást a szabadtéri sportlétesítményekben, fedett buszmegállókban, játszótereken és utcai kávézókban. A vitatott rendelkezéseket Aurelijus Veryga egészségügyi miniszter tizenhárom parlamenti képviselő támogatásával kezdeményezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában