Ország-világ

2012.05.01. 16:38

LMP: a fiataloknak kell szentelni a munka ünnepét

Az LMP szerint a fiataloknak kell szentelni a munka ünnepét; a párt majálisán tartott sajtótájékoztatón Csiba Katalin szóvivő és Szél Bernadett képviselő a fiatalok problémáira igyekezett felhívni a figyelmet.

MTI

Az LMP úgy látja, hogy a munka ünnepén nincs mit ünnepelni, mert kétéves csúcsra ért a munkanélküliség, a fiatalok 25 százalékának nincs munkája, és egyre többen vándorolnak a megélhetés miatt külföldre – jelentette ki [namelink name="Csiba Katalin"]. Azzal kell szembesülniük, hogy nagyon alacsony bérekért, de a munkaszerződésükben rögzítettnél jóval hosszabb munkaidőben foglalkoztatják őket – tette hozzá.

Szavai szerint a „cserben hagyott fiatalok" nem tudnak családalapításban és gyermekvállalásban gondolkodni, mert instabil gazdasági és jogi környezetben kell dolgozniuk. Kitért arra is, hogy a hivatalos adatok szerint százezer magyar ment külföldre munkát vállalni, de ez a szám szerinte ennél jóval nagyobb. Hozzátette, nem az az igazi tragédia, hogy ha a fiatalok külföldre mennek, hanem az, hogy nincs olyan környezet, amely vissza tudná csalni őket.

[namelink name="Szél Bernadett"] is azt hangsúlyozta, hogy a fiatalok nem mernek családot alapítani, mert nincsen biztos munkahelyük, és nem tudják, hogy mi vár rájuk két-három év múlva. Szavai szerint a kormány „rossz lóra tett", amikor a munkavállalói jogok gyengítésével akarta megerősíteni a munkaerőpiacot, mert ez a módszer eddig sehol máshol sem működött.

Kitért arra is, hogy miközben a kormány arra hivatkozik, hogy 2010-hez képest 2011-ben 47 ezer fővel többen dolgoztak, addig a nem támogatott munkahelyek piacán 18 százalékos volt a csökkenés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában