Ország-világ

2014.02.22. 12:38

LMP: nemzetközi szerződést sért a paksi bővítés

A párt népszavazást sürget az atomenergia magyarországi kivezetése ügyében.

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint nemzetközi szerződést sért a paksi atomerőmű bővítéséről megkötött magyar-orosz megállapodás. Ezt [namelink name="Ikotity István"], az ellenzéki párt közösségi részvételért felelős szakszóvivője közölte szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az LMP országos listájának harmadik helyén szereplő politikus elmondta, az Orbán-Putyin-paktum nem szolgálja Magyarország érdekeit, arról a kormány titkolózik, elhallgatja a költségeket, sőt a szerződés beleütközik az 1998-as aarhusi egyezménybe, amelyet Magyarország 2001-ben ratifikált. Ez az egyezmény a környezeti ügyekben az információkhoz való hozzáférésről, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről szól, és a paksi paktum több cikkelyét is sérti - tette hozzá.

Hangsúlyozta, az LMP népszavazást sürget az atomenergia magyarországi kivezetése ügyében, a referendum előkészítéséhez pedig a részvételi demokrácia különböző eszközeit, a többi között az önkormányzati közmeghallgatásokat javasolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában