Ország-világ

2017.06.04. 03:52

Londoni merénylet: tizenkét embert letartóztattak egy házkutatás során London Barking nevű városrészében

Heten haltak meg. A rendőrség három elkövetőt agyonlőtt. Egy rendőr arcába kést állított az egyik elkövető. 48 sérültet szállítottak az öt közeli kórházba.

20.50: Egy francia állampolgár is meghalt


Egy francia állampolgár is meghalt a londoni merényletben, hét másikat kórházban ápolnak - közölte vasárnap Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.



"Terroristák hihetetlen aljassággal az ártalmatlan tömegre támadtak szombat este, a támadásnak több tucatnyi áldozata van, közöttük több honfitársam" - mondta a hivatalos tunéziai látogatáson tartózkodó miniszter a tuniszi Bardo múzeumban, ahol 2015 márciusában 22 embert mészároltak le egy dzsihadista támadásban.

A miniszter közölte: egy francia állampolgár meghalt, heten megsebesültek, négyük állapota súlyos. Egy francia állampolgárt eltűntként tartanak nyilván - tette hozzá.


20.27: Most hivatalos helyről érkezett a megerősítés: az őrült lövöldözésben a rendőrök meglőttek valakit a tömegből is, egy ártatlan járókelőt. A sérültet kórházban ápolják, állapota nem kritikus.



Az első lövést az egyenruhások nyolc perccel azután adták le, hogy riasztást kaptak a támadásról. Nyolc rendőr összesen 50 lövést adott le – írja a Metro.



19.35: Szakértő: jól reagáltak a rendőrök


Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a szombat esti londoni merényletnél jól reagáltak a rendőrök, mivel egy váratlan esemény elkezdődésétől számítva nyolc perc alatt megfékezték a támadókat.


Gyarmati István az M1 aktuális csatornán vasárnap elmondta, az ilyen merényletekhez nincs szükség különösebb előkészületekre, a szervezés legsebezhetőbb részét, a kommunikációt gyakorlatilag ki tudják küszöbölni az elkövetők. Ráadásul a céljukat elérik, mert a merénylet ugyanúgy félelmet kelt, mintha felrobbantanának egy bombát - mutatott rá.


 Kitért arra is, hogy a terrorkészültséget csak rövid időre emelték meg Nagy-Britanniában, mivel a legmagasabb fokozatát akkor lehet elrendelni, ha bizonyíték van arra, hogy közvetlen támadás veszélye áll fenn. A második legmagasabb és a legmagasabb fokozat között azonban a végrehajtott ellenőrzésekben nincsenek olyan jelentős különbségek - jegyezte meg.


19.03: Mintegy 50 lövést adott le nyolc rendőr, hogy megállítsa a támadókat


Példátlanul sok - mintegy ötven - lövést adott le nyolc szombat este brit rendőr, hogy megállítsa a látszólag robbanómellényt viselő elkövető öngyilkos merénylőket - közölte vasárnap Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka.


A három támadó egy fehér furgonnal gyalogosokat ütött el a London hídon. A jármű ezután a Borough Market piachoz hajtott tovább, ahol a három férfi kiszállt és sok embert megkéselt. Az elkövetőkön talált, robbanómellényekhez hasonló szerkezetekről a rendőrség már megállapította, hogy utánzatok voltak. A merényletben hét ember meghalt és 48 társukat kórházba szállítottak. 


"Nyolc fegyveres rendőr elsütötte a fegyverét. Az elsődleges becsléseink szerint mintegy 50 lövés dördült el, a nyolc rendőr mintegy 50 lövedéket lőtt ki" - mondta Rowley. A három támadót agyonlőtték.


"A rendőrök válságos helyzetben voltak - élet és halál forgott kockán - a látszólag robbanómellényes három támadó már több emberre rátámadt és többeket megölt, azonnal meg kellett őket állítani" - tette hozzá a parancsnok. 


17.58: 12 embert letartóztattak egy házkutatás során London Barking nevű városrészében a szombat esti londoni merénylettel kapcsolatosan - közölte a brit rendőrség. Szombaton egy fehér furgonnal három férfi nagy sebességgel járókelőket gázolt a London Bridge-en, majd embereket késelt az utcán és a pubokban. Mindegyiküket lelőtték a rendőrök.


14.32: Tizenkét embert őrizetbe vettek


Őrizetbe vett vasárnap a rendőrség tizenkét embert az előző éjjel elkövetett londoni merénylettel összefüggésben. A Scotland Yard vasárnap délutáni bejelentése szerint az őrizetbe vételek a kelet-londoni Barking városrészben történtek, és folytatódnak a környéken a házkutatások.



12.02: Theresa May: nem halasztják el a választásokat


Theresa May brit miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy a terveknek megfelelően megtartják jövő csütörtökön az előrehozott parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.



May hozzátette: a szombat éjjeli londoni merénylet miatt a nagy pártok vasárnapra felfüggesztik kampányukat, de a választási kampány hétfőn folytatódik.


A brit kormányfő a Downing Streeten tett nyilatkozata előtt a kabinet válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA ülésén elnökölt. Az értekezlet utáni nyilatkozatában May nem tett említést arról, hogy változna a jelenleg érvényes második legmagasabb terrorkészültségi szint.


Nem sokkal korábban Sadiq Khan, London polgármestere a BBC televíziónak nyilatkozva már kijelentette: nem változik a hivatalos meghatározás alapján súlyos fenyegetettséget jelző jelenlegi terrorkészültségi szint Nagy-Britanniában.


10.31: [namelink name="Szijjártó Péter"] megerősítette: Magyarország londoni nagykövetsége kapcsolatban áll a rendőrséggel, magyar sérültről pedig eddig nem érkezett hír. A követség ügyeleti telefonján (00-44-207-201-3440) segítséget senki sem kért.


10.14: Uniós vezetők is részvétüket fejezték ki


Az Európai Unió intézményeinek vezetői is részvétüket fejezték ki a szombat esti londoni terrortámadás miatt.


[namelink name="Donald Tusk"], az Európai Tanács elnöke azt írta: szívvel-lélekkel együtt érez "az újabb gyáva támadás" áldozataival.


"Európa az Egyesült Királyság mellett áll a terrorizmus elleni harcban" - írta rövid üzenetében a Twitteren a lengyel politikus.


[namelink name="Jean-Claude Juncker"], az Európai Bizottság elnöke szintén a Twitteren írta: elborzadva követi a legújabb incidensekről szóló híreket.


"Imádkozom az áldozatokért és családjaikért. Vigyázzanak magukra, kérem" - írta a korábbi luxemburgi kormányfő.


[namelink name="Antonio Tajani"], az Európai Parlament (EP) elnöke #EgyüttATerrorizmusEllen hashtaggel azt osztotta meg a Twitteren, hogy osztozik a gyászban, a támadást pedig szörnyűségnek nevezi.


"Ezeknek véget kell vetni" - szögezte le az EP elnöke.


[namelink name="Michel Barnier"], az Egyesült Királyság kiválásával kapcsolatos uniós főtárgyaló azt írta: "mindannyian az Egyesült Királyság mellett állunk".


09.50: A Skót Nemzeti Párt is felfüggeszti kampányát


A szombati éjszakai londoni terrortámadás miatt a Skót Nemzeti Párt (SNP) is felfüggeszti választási kampányát - tudatta vasárnap a párt szóvivője.

Gyalogosokat gázolt el egy furgon Londonban, a támadásnak több halálos áldoazat is van - galéria


"Felfüggesztettük az országos kampánytevékenységet" - húzta alá a szóvivő.


Nem sokkal korábban a két legnagyobb brit politikai erő, a Konzervítav Párt és a Munkáspárt is felfüggesztette országos kampányát. Az Egyesült Királyságban jövő csütörtökön tartanak előrehozott parlamenti választást.


08.44: A Telenor jóváírja az angliai hívásokat a terrortámadás miatt

 

A szombat éjszakai londoni terrortámadás kapcsán a Telenor Magyarország minden ügyfele számára ingyenessé teszi a 2017. június 3-án 22:00 óra és 2017. június 4-én 22:00 óra között az Angliából Magyarországra indított, valamint az Angliában fogadott, Magyarországról indított roaming hívások díját bruttó 10 ezer forint értékhatárig, amelyet a szolgáltató utólagos számlajóváírás keretében számol el.



08.43: Brit választások - ITV: Felfüggesztik országos kampányukat a pártok


A szombat éjszakai, hat halálos áldozatot követelő londoni terrortámadás miatt a pártok felfüggesztik a jövő csütörtöki előrehozott választás országos kampányát - jelentette vasárnap reggel az ITV politikai tudósítója a Twitteren közzétett rövid üzenetében.


Robert Peston úgy értesült, hogy a helyi szintű kampány folytatódik, csak az országosat függesztik fel. A Konzervatív Pártot és a Munkáspártot egyelőre nem lehetette elérni, hogy megerősítsék az értesülést.


Közben a francia elnöki hivatal Párizsban tudatta: legkevesebb két francia állampolgár is a sérültek között van, egyikük állapota súlyos.


07.55: Mentők: negyvennyolcan kerültek kórházba


A szombat esti terrortámadás után negyvennyolc sérültet vittek kórházba, több embert pedig a merénylet helyszínén láttak el - közölte vasárnap délelőtt a londoni mentőszolgálat.


Peter Rhodes, a londoni mentők vezetője közleményében tudatta, hogy a sérülteket öt különböző kórházba vitték.


06.57: Halálos áldozatokkal járó terrorcselekmény történt Londonban, lelőtték a támadókat


Legkevesebb hat embert megölt három merénylő szombat éjjel London belvárosában. Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka vasárnap kora reggel bejelentette, hogy a rendőrség fegyveres egységei végeztek a támadókkal.

Gyalogosokat gázolt el egy furgon Londonban, a támadásnak több halálos áldoazat is van- galéria


05:30: A sebesültek száma meghaladja a harmincat


Peter Rhodes, a mentőszolgálat egyik igazgatóhelyettese arról tájékoztatott arról, hogy több mint harminc sebesültet szállítottak öt londoni kórházba és több embert könnyebb sebesülésekkel a támadások helyszínén láttak el.


Rhodes egy órával korábban legalább húsz sebesültről tájékoztatott.


05.20: Rendőrség: legalább hat embert öltek meg a támadók


A rendőrség azt feltételezi, hogy három támadó követte el a brit fővárosban a London hídon (London Bridge) és egy közeli piacon a terrorcselekményeket és többen nem voltak. A rendőrség az első riasztás után nyolc perccel végzett velük.



Rowley szerint eleinte úgy tűnt, hogy öngyilkos merénylők által használt mellényt viseltek, de kiderült, hogy nem így van.


02.05: A Scotland Yard vasárnap hajnalban hivatalosan terrorcselekménynek nyilvánította a London hídon történt gázolást és a közeli piac, a Borough Market melletti késeléses támadást.


01.55: A hídon szombat éjjel egy fehér furgon nagy sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött.


Szemtanúk beszámolója szerint a járműből ezután három ember kiugrott és késsel támadt a járókelőkre a közeli piac, a Borough Market környékén.

A Scotland Yard megerősítette a Borough Marketnél történt késeléses támadás hírét és részletek nélkül közölte azt is, hogy a közeli Vauxhall városrészben is történt egy incidens.


A rendőrségi tájékoztatás szerint lőfegyverhasználat is történt. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrök használtak fegyvert egy környékbeli étterem mellett.


A Downing Street közölte, hogy Theresa May miniszterelnök folyamatos tájékoztatást kap a rendőrségtől.

Gyalogosokat gázolt el egy furgon Londonban, a támadásnak több halálos áldoazat is van - galéria


Korábban írtuk:


A Scotland Yard egyelőre csak annyit közölt, hogy "incidens" történt a hídon.

   

A rendőrség közölte azt is, hogy egy másik "incidens" is történt a hídhoz közeli piac, a Borough Market környékén, és ott szintén fegyveres rendőrök tartózkodnak.

  

Szemtanúk helyszíni beszámolói szerint egy fehér furgon felhajtott a híd déli járdájára, ahol öt-hat gyalogost elütött. 


A jármű állítólag elhajtott a helyszínről, egyes beszámolók szerint ugyanakkor a rendőrök egy férfit őrizetbe vettek.


A BBC-nek nyilatkozó szemtanúk egyike lövéseket is hallani vélt.


Ezeket az értesüléseket a rendőrség vasárnap hajnalig nem erősítette meg.



A London Bridge környéke rendkívül népszerű, szombat esténként igen zsúfolt turistaközpont. A városrészben rengeteg étterem, pub és szórakozóhely működik. A híd közvetlen közelében emelkedik Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolója, a több mint 300 méter magas Shard, amelyben szintén számos étterem és egy szálloda is van.



Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.



A manchesteri merénylet után néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorkészültségi fokozatot, de a riasztási szintet a múlt hétvégén ismét a korábbi, második legmagasabbra mérsékelték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában