Ország-világ

2017.06.19. 15:35

Londoni tűzvész: 79 lehet a halálos áldozatok száma

A rendőrség szerint elérheti a 79-et a múlt heti londoni tűzvész halálos áldozatainak száma.

A vizsgálatot vezető rendőrtiszt hétfői tájékoztatása szerint az adat tartalmazza az eltűntek számát is, a hatóságok feltételezése szerint azonban ők is életüket vesztették a katasztrófában. Stuart Cundy rendőrparancsnok sajtótájékoztatóján elmondta: a szám még mindig változhat, de már nem olyan jelentős mértékben, mint a korábbi napokban. 


A múlt szerdai tűzvész utáni első hírek legalább 6 halálos áldozatról szóltak, de a rendőrség már akkor jelezte, hogy a végleges szám nagy valószínűséggel ennél sokkal magasabb lesz. A parancsnok arról is beszámolt, hogy épségben előkerült öt olyan ember, akiről eddig azt hitték, hogy eltűntek a Grenfell Tower nevű 24 emeletes toronyházat csaknem teljesen felemésztő tűzvészben. A vizsgálat irányítója elmondta, hogy 18 sérült van még kórházban, kilencnek az állapota kritikus.


Stuart Cundy szerint a 127 lakásos épület átkutatása még hosszú ideig, várhatóan "sok-sok hétig" eltart. A rendőrparancsnok kijelentette: a vizsgálat kiterjed annak megállapítására is, hogy terhel-e "egyéneket vagy intézményeket" bűnügyi felelősség a tűzvész miatt.


A Scotland Yard már a múlt héten közölte, hogy bűnügyi vizsgálatot indított a katasztrófa ügyében.


Elindult a műszaki vizsgálat is, amely jelenleg az épület tavaly befejeződött felújítására összpontosít. A toronyházat a renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el, és a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tűzálló.

A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezőt - a londoni Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő cégét -, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni.


Az égő toronyházról készült felvételeken látszik, hogy az alsó szinteken kitört tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein.  


Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült a múlt század 60-as és 70-es éveiben, a legtöbb közülük ma is lakott. Nick Hurd, a brit belügyminisztérium államtitkára, aki a rendőrség és a tűzoltóság munkáját is felügyeli, elrendelte az összes ilyen lakóépület teljes tűzbiztonsági felülvizsgálatát.


A brit kormány első gyorssegélyként 5500 fontot (kétmillió forintot) folyósít mindazoknak, akiknek a lakása megsemmisült a tűzben. 


A kormány emellett létrehozott egy ötmillió fontos (csaknem 1,8 milliárd forintos) alapot is, amelyből a károsultak ruhát, élelmiszert, egyéb alapvető fontosságú cikkeket vásárolhatnak. Theresa May miniszterelnök a hétvégén megígérte, hogy ha további anyagi forrásokra lesz szükség, a kormány azt is biztosítani fogja.


[namelink name="Theresa May"] háromhetes határidőt szabott a tűzvészben elpusztult lakások lakóinak tartós és lehetőleg eddigi lakhelyükhöz közeli elhelyezésére, és előírta, hogy a hatóságok naponta tájékoztassák őt az ebben elért haladásról.

Címkék#London

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában