Ország-világ

2010.12.31. 18:16

Lula nem adja ki Olaszországnak Battistit

A hivatali idejének utolsó napját töltő Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök pénteken úgy döntött, nem adja ki Rómának az 1993-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Césare Battistit, aki egy olasz szélsőbaloldali fegyveres szervezet tagjaként harminc évvel ezelőtt négy gyilkosságot követett el - derült ki Celso Amorim brazil külügyminiszter közleményéből.

A külügyi tárca szombaton leköszönő vezetője elmondta: Lula "politikai menekült" státusban részesítette Battistit, és a lépés összhangban áll az alkotmánnyal, az emberi jogokról szóló nemzetközi megállapodásokkal, valamint az Olaszországgal aláírt kiadatási szerződéssel is.

A jelenleg 56 éves Battisti, aki tagadja az ellene felhozott vádakat, sokáig Franciaországban élt száműzetésben, ahol politikai menedékjogot kapott, majd 2004-ben, amikor a francia állam ezt megvonni készült tőle, eltűnt az országból. Végül 2007-ben Rio de Janeiróban került rendőrkézre, s azóta egy brazil börtönben ül. A dél-amerikai ország kormánya "politikai menekült" státust adott neki, a legfelsőbb bíróság 2008-ban viszont megszüntette azt, lehetővé téve Battisti kiadását Olaszországnak; a testület a végső döntést azonban az államfőre bízta. Lula az utolsó pillanatig kivárt az ügyben, és csak pénteken jelentette be, hogy - dacolva a bíróság álláspontjával - nem adja ki Rómának Battistit.

Lula döntését Olaszország élesen bírálta, Ignazio La Russa védelmi miniszter "igazságtalan és sértő" lépésnek nevezte, ami "nem marad politikai és diplomáciai következmények nélkül". La Russa még a brazil termékek elleni bojkottot is kilátásba helyezte, az olasz kormány pedig egy hivatalos közleményében hangsúlyozta: "fenntartja a jogot arra, hogy minden olyan intézkedést megtegyen, ami a Brazíliával aláírt kölcsönös kiadatási egyezmény érvényesítéséhez szükséges".

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök megígérte, folytatja a küzdelmet annak érdekében, hogy Battistit átadják az olasz igazságszolgáltatásnak. "Ez az ügy még nem ért véget; ellenkezőleg, Itália nem adja fel, és érvényre fogja juttatni jogait" - szögezte le Berlusconi. Rómában a külügyminisztérium bejelentette, hogy konzultációra hazahívja Brazíliából nagykövetét.

A brazil kormány "arcátlannak" nevezte az olasz reagálásokat.

Lula da Silva szombaton adja át elnöki székét pártfogoltjának, az októberi elnökválasztásokat megnyerő Dilma Rousseffnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában