Ország-világ

2007.11.05. 11:10

Magasabb lesz az infláció, mint az várható volt

Az államháztartás konszolidációja a tervezettnél kissé gyorsabb és erőteljesebb, aminek következtében a gazdasági növekedés lassúbb az idén, az infláció pedig magasabb lesz, mint az várható volt - áll a GKI Gazdaságkutató előrejelzésében.

Az államháztartás hiányának mérséklődése a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékával egyenértékű, amelynek körülbelül fele a bevételek emelkedéséből származik, másik fele pedig a megszorító intézkedések miatti kiadáscsökkentésnek tudható be.

Mostanra a GKI is jelentősen lefelé módosította a GDP ez évre várható növekedési ütemét, mindössze 2 százalékot prognosztizál. Az agrártermelés esése önmagában fél százalékponttal, a közösségi szolgáltatások visszaesése több mint egy százalékponttal faragja le a gazdasági növekedés tempóját.

Változatlanul jól teljesít az export, amelynek bővülése 8 és fél százalék lehet 2007-ben, az építőipar és a kiskereskedelem teljesítménye viszont 2 százalékkal visszaesik.

Az infláció - jelentős részben a nem várt igen rossz időjárás miatt - magasabb értéken érte el csúcspontját, és a nyáron indult mérséklődés üteme is lassabb az előrejelzettnél. Az év végén is 6,2 százalék inflációt vár a GKI, az idei esztendő egészére pedig 7,8 százalékot.

A bruttó átlagkereset ugyan a nemzetgazdaság átlagában 8 és fél százalékkal - tehát az inflációt meghaladóan - nő, de a nettó bérek igen jelentősen esnek idén. A statisztikai átlag körülbelül 4 és fél százalék csökkenés lesz, de a korábban nem adózók körének bővülésével megtisztítva 6 százalék körüli a nettó bérek vesztesége. A nyugdíjak megőrzik reálértéküket, a lakossági fogyasztás pedig körülbelül 2 százalékkal lesz kisebb, mint 2006-ban - olvasható a GKI előrejelzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában