Magasabb lesz az infláció, mint az várható volt

Az államháztartás konszolidációja a tervezettnél kissé gyorsabb és erőteljesebb, aminek következtében a gazdasági növekedés lassúbb az idén, az infláció pedig magasabb lesz, mint az várható volt - áll a GKI Gazdaságkutató előrejelzésében.

Az államháztartás hiányának mérséklődése a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékával egyenértékű, amelynek körülbelül fele a bevételek emelkedéséből származik, másik fele pedig a megszorító intézkedések miatti kiadáscsökkentésnek tudható be.

Mostanra a GKI is jelentősen lefelé módosította a GDP ez évre várható növekedési ütemét, mindössze 2 százalékot prognosztizál. Az agrártermelés esése önmagában fél százalékponttal, a közösségi szolgáltatások visszaesése több mint egy százalékponttal faragja le a gazdasági növekedés tempóját.

Változatlanul jól teljesít az export, amelynek bővülése 8 és fél százalék lehet 2007-ben, az építőipar és a kiskereskedelem teljesítménye viszont 2 százalékkal visszaesik.

Az infláció – jelentős részben a nem várt igen rossz időjárás miatt – magasabb értéken érte el csúcspontját, és a nyáron indult mérséklődés üteme is lassabb az előrejelzettnél. Az év végén is 6,2 százalék inflációt vár a GKI, az idei esztendő egészére pedig 7,8 százalékot.

A bruttó átlagkereset ugyan a nemzetgazdaság átlagában 8 és fél százalékkal – tehát az inflációt meghaladóan – nő, de a nettó bérek igen jelentősen esnek idén. A statisztikai átlag körülbelül 4 és fél százalék csökkenés lesz, de a korábban nem adózók körének bővülésével megtisztítva 6 százalék körüli a nettó bérek vesztesége. A nyugdíjak megőrzik reálértéküket, a lakossági fogyasztás pedig körülbelül 2 százalékkal lesz kisebb, mint 2006-ban – olvasható a GKI előrejelzésében.

Megtartja nyári táborait a Rákóczi Szövetség
15 tábort terveznek, zömét Sátoraljaújhelyen.
Százak haltak meg a bozóttüzek füstje miatt
Több ezren kórházba kerültek, az egészségügyi költségek meghaladták az 1,3 milliárd amerikai dollárt.
Újraindul a kormányablakbusz
Továbbra sincs új koronavírussal fertőzött beteg Csongrád megyében, ahol már a hivatalok is egyre több enyhítést jelentenek be.
Szánthó Miklós: sikeres volt a kormány krízisstratégiája
Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint az ellenzék feleslegesen próbálta lassítani a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény elfogadását.
A szezonalitás csökkentését is célozza a Kisfaludy-program
Tovább szépülnek a vidéki városok.
Újra vásárolhat hallókészüléket a Mega Halláscentrumban
A Mega Halláscentrum Roosevelt téri szaküzlete hétköznapokon ismét 9 és 17 óra között várja azon ügyfeleit, akik hallókészülék-vásárlás, -javíttatás, elem- vagy illesztékcsere, audiológiai szakrendelés, illetve állapotfelmérés és szaktanácsadás miatt keresik fel a nagy múltú szaküzletet.