Elismerés

2021.09.16. 22:57

Magyar állami kitüntetést kapott Frantisek Hybl cseh történész

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vett át csütörtökön este Prágában Frantisek Hybl cseh történész.

A magas magyar állami elismerést Áder János köztársasági elnök adományozta Frantisek Hyblnek a magyarok és a németek ellen a 2. világháborút követően elkövetett igazságtalanságok feltárása, valamint a polgári áldozatok emlékének ápolása érdekében végzett munkája elismeréseként.

A kitüntetést a neves történésznek Boros Miklós, Magyarország prágai nagykövete adta át a prágai Liszt Intézetben.

Frantisek Hybl kiemelten a közép-morvaországi Prerovban 1945 júniusában történt tragédiával foglalkozik. A csehszlovák hadsereg katonái akkor a város melletti Svéd sáncok nevű helyen 267 szlovákiai német, szlovák és magyar civilt gyilkoltak le. Kutatásaiért már korábban Frantisek Hybl magas német állami kitüntetést is kapott.

Az ünnepség keretében bemutatták a Népirtás Pozsonyligetfalun című, cseh feliratozású magyar dokumentumfilmet, amelyben a Géczy Dávid-Udvardy Zoltán rendezőpáros a 2. világháború utáni ligetfalui tábor történetével foglalkozik.

A két eseményt az köti össze, hogy úgy Prerovban, mint Pozsonyligetfalun a gyilkosságokat elkövető csehszlovák katonák, a 17. gyalogezred parancsnoka a kétes múltú Karol Pazúr volt, aki történészi vélemények szerint nagy valószínűséggel így akart érdemeket szerezni a formálódó új hatalom szemében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában