Ország-világ

2012.04.11. 18:20

Magyar orvos is mentette a Titanic utasait

Éppen ma száz esztendeje, hogy a Titanic elindult végzetes útjára. Ennek apropóján könyv jelent meg Lengyel Árpádról, aki az óceánjáró utasait mentő Carpathia hajóorvosa volt.

Könyv jelent meg Lengyel Árpádnak, a száz éve elsüllyedt Titanic utasait mentő Carpathia hajóorvosának életéről, munkásságáról és annak a napnak az eseményeiről, amikor az óceánjáró katasztrófájának következtében a magyar orvos két kollégájával együtt 705 ember életét mentette meg.

"Éppen ma száz esztendeje, hogy a Titanic elindult végzetes útjára az írországi Queenstownból (ma Cobh) New Yorkba. Szintén 1912. április 11-én indult el menetrendszerinti útjára New York-ból Fiuméba a Carpathia, amelyen nagyapám szolgált" - hangoztatta a szerdai bemutatón [namelink name="Reich Márta"], a könyv szerzője, Lengyel Árpád unokája.

Lengyel Árpád

Lengyel Árpád
A kötet társszerzője Balogh Tamás hajótörténész, aki a könyv tervezéséért, a képanyag szerkesztéséért felelt, valamint a Carpathia és a Titanic című fejezet hajótörténeti részek szerzőjeként működött közre.

A könyv középpontjában a Titanic elsüllyedése áll. A könyv a jól ismert történet speciális feldolgozásával és korábban még nem látott dokumentumok segítségével mutatja be a végzetes éjszakát, valamint a tragédia hatását az akkor 26 éves orvos életére, karrierjére és munkásságára.

"Nagyapám életrajzát egy részletes korrajzba helyeztem, amelybe beleszőttem a XX. század első felének orvosi területeit, ezek hátterét és a legnagyobb, békeidőben bekövetkezett tragédiát, a Titanic elpusztulását. Ez az esemény, valamint a Carpathia személyzetének önfeláldozó munkája áll a könyv fókuszában" - mondta a szerző.

A könyv különlegessége az az öt írás, amely Lengyel Árpád beszámolóit tartalmazza a mentés munkálatairól. Az első levelet a Carpathia fedélzetén írta bátyjának, néhány órával a partra érkezés előtt, ebben a tragédia utáni első benyomások döbbenete olvasható. A második egy előadás szövege, amely a Budapesti Orvosi Kaszinóban hangzott el 1912 májusában. A harmadik írás 1913-ban kelt, ez az egyéni és emberi tragédiákra helyezi a hangsúlyt. Az utolsó kettő pedig egy-egy rádióelőadás szövege, ezek a Titanic elsüllyedésének 20. és 25. évfordulóján hangzottak el a Magyar Rádióban.

Carpathia

Carpathia
"Nagyapám a Carpathia három hajóorvosa közül egyedüliként rendelkezett mentőorvosi gyakorlattal, amelyet medikus kora óta gyakorolt. Ezért a kapitány őt küldte a fedélközbe, így a három hajóorvos közül ő találkozott először a kimentett utasokkal. Visszaemlékezéseinek az egyik legérdekesebb pontja, hogy a rendkívül hideg idő ellenére szinte egyáltalán nem volt hűléses megbetegedés, törés, zúzódás viszont annál több és szinte kivétel nélkül minden utas sokkos állapotban volt" - részletezte Reich Márta.

Lengyel Árpád a tragédia után leszerelt, soha többé nem szállt hajóra és a tragikus éjszaka emlékét eltemette magában, kizárólag hivatalos kérésre és az évfordulók idején felkérésre beszélt az esetről, szigorúan csak orvosi szemszögből.

Lengyel Árpád fül-orr-gége orvos 1886-ban született Pilismaróton. Számos területen dolgozott: volt a Rókus Kórház és a Mária téri, valamint a Kapás utcai rendelőintézet fül-orr-gége szakorvosa, a Carpathia hajóorvosa, az I. világháborúban mentővonat katonaorvosa, iskolaorvos, a Beszkárt üzemorvosa, magánorvos és 35 éven keresztül a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület (BÖME) mentőorvosa, főorvosa. 1940-ben bekövetkezett hirtelen halála után díszsírhelyet kapott a Kerepesi temetőben. A tengerészeti világnap alkalmából a Magyar Hajózási Szakközépiskola igazgatója és diákjai minden évben koszorút helyeznek el sírjánál.

Friss animáció a Titanic katasztrófájáról
A könyv megjelenése a Titanic-évforduló magyarországi programsorozatának első állomása, ezt követi április 13-án délelőtt a Magyar Posta új bélyegének bemutatása, amelyen Lengyel Árpád arcképe látható. Április 13-án délután 16 órakor nyílik meg a Közlekedési Múzeum Titanic 100 című kiállítása, amely egyben a könyv nyilvános bemutatója is lesz. A Múzeumok éjszakája program keretében június 16-án a Nemzeti Múzeum is Titanic-programra készül, és a Kresz Géza Mentőmúzeum a nyáron nyitja meg Titanic-kiállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában