Hallgassa élőben!

Magyar orvos is mentette a Titanic utasait

Éppen ma száz esztendeje, hogy a Titanic elindult végzetes útjára. Ennek apropóján könyv jelent meg Lengyel Árpádról, aki az óceánjáró utasait mentő Carpathia hajóorvosa volt.

Könyv jelent meg Lengyel Árpádnak, a száz éve elsüllyedt Titanic utasait mentő Carpathia hajóorvosának életéről, munkásságáról és annak a napnak az eseményeiről, amikor az óceánjáró katasztrófájának következtében a magyar orvos két kollégájával együtt 705 ember életét mentette meg.

“Éppen ma száz esztendeje, hogy a Titanic elindult végzetes útjára az írországi Queenstownból (ma Cobh) New Yorkba. Szintén 1912. április 11-én indult el menetrendszerinti útjára New York-ból Fiuméba a Carpathia, amelyen nagyapám szolgált” – hangoztatta a szerdai bemutatón Reich Márta, a könyv szerzője, Lengyel Árpád unokája.

Lengyel Árpád
Lengyel Árpád

A kötet társszerzője Balogh Tamás hajótörténész, aki a könyv tervezéséért, a képanyag szerkesztéséért felelt, valamint a Carpathia és a Titanic című fejezet hajótörténeti részek szerzőjeként működött közre.

A könyv középpontjában a Titanic elsüllyedése áll. A könyv a jól ismert történet speciális feldolgozásával és korábban még nem látott dokumentumok segítségével mutatja be a végzetes éjszakát, valamint a tragédia hatását az akkor 26 éves orvos életére, karrierjére és munkásságára.

“Nagyapám életrajzát egy részletes korrajzba helyeztem, amelybe beleszőttem a XX. század első felének orvosi területeit, ezek hátterét és a legnagyobb, békeidőben bekövetkezett tragédiát, a Titanic elpusztulását. Ez az esemény, valamint a Carpathia személyzetének önfeláldozó munkája áll a könyv fókuszában” – mondta a szerző.

A könyv különlegessége az az öt írás, amely Lengyel Árpád beszámolóit tartalmazza a mentés munkálatairól. Az első levelet a Carpathia fedélzetén írta bátyjának, néhány órával a partra érkezés előtt, ebben a tragédia utáni első benyomások döbbenete olvasható. A második egy előadás szövege, amely a Budapesti Orvosi Kaszinóban hangzott el 1912 májusában. A harmadik írás 1913-ban kelt, ez az egyéni és emberi tragédiákra helyezi a hangsúlyt. Az utolsó kettő pedig egy-egy rádióelőadás szövege, ezek a Titanic elsüllyedésének 20. és 25. évfordulóján hangzottak el a Magyar Rádióban.

Carpathia
Carpathia

“Nagyapám a Carpathia három hajóorvosa közül egyedüliként rendelkezett mentőorvosi gyakorlattal, amelyet medikus kora óta gyakorolt. Ezért a kapitány őt küldte a fedélközbe, így a három hajóorvos közül ő találkozott először a kimentett utasokkal. Visszaemlékezéseinek az egyik legérdekesebb pontja, hogy a rendkívül hideg idő ellenére szinte egyáltalán nem volt hűléses megbetegedés, törés, zúzódás viszont annál több és szinte kivétel nélkül minden utas sokkos állapotban volt” – részletezte Reich Márta.

Lengyel Árpád a tragédia után leszerelt, soha többé nem szállt hajóra és a tragikus éjszaka emlékét eltemette magában, kizárólag hivatalos kérésre és az évfordulók idején felkérésre beszélt az esetről, szigorúan csak orvosi szemszögből.

Lengyel Árpád fül-orr-gége orvos 1886-ban született Pilismaróton. Számos területen dolgozott: volt a Rókus Kórház és a Mária téri, valamint a Kapás utcai rendelőintézet fül-orr-gége szakorvosa, a Carpathia hajóorvosa, az I. világháborúban mentővonat katonaorvosa, iskolaorvos, a Beszkárt üzemorvosa, magánorvos és 35 éven keresztül a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület (BÖME) mentőorvosa, főorvosa. 1940-ben bekövetkezett hirtelen halála után díszsírhelyet kapott a Kerepesi temetőben. A tengerészeti világnap alkalmából a Magyar Hajózási Szakközépiskola igazgatója és diákjai minden évben koszorút helyeznek el sírjánál.

Friss animáció a Titanic katasztrófájáról

A könyv megjelenése a Titanic-évforduló magyarországi programsorozatának első állomása, ezt követi április 13-án délelőtt a Magyar Posta új bélyegének bemutatása, amelyen Lengyel Árpád arcképe látható. Április 13-án délután 16 órakor nyílik meg a Közlekedési Múzeum Titanic 100 című kiállítása, amely egyben a könyv nyilvános bemutatója is lesz. A Múzeumok éjszakája program keretében június 16-án a Nemzeti Múzeum is Titanic-programra készül, és a Kresz Géza Mentőmúzeum a nyáron nyitja meg Titanic-kiállítását.

A Balatonba fulladt egy fiatal testvérpár – szüleik a partról nézték végig a tragédiát
Hihetetlen tragédia történt Alsóbélatelepen, a strandon. Egyszerre vesztette életét vasárnap délután a Balatonban egy testvérpár. A 13 éves fiút nem tudták újraéleszteni, 17 éves testvérének este találták meg a holttestét.
Extrém dekoltázst villantott Palvin Barbi, mindenki megleshette a melleit
Fürdőruhás fotót posztolt a szépséges modell.
Több mint ezer hektárnyi erdő és szántőföld égett le Spanyolországban
Az erdőtüzekből származó hamut már Barcelona egyes részein is észlelték.
Közeledő tájfun miatt töröltek minden sanghaji repülőjáratot
Csöcsiang tartományban a legmagasabb szintű riasztás van érvényben.
A SpaceX hordozórakétáját választotta a NASA
A 178 millió dolláros szerződés az amerikai űrkutatási hivatal bizalmát jelzi a kaliforniai székhelyű cégben.
Izraeli légitársaságok először indítottak kereskedelmi járatokat Marokkóba
Az El Al tájékoztatása szerint hetente öt járatot terveznek.