Ország-világ

2016.12.19. 21:49

Magyar sérültje is van a berlini támadásnak - az IÁ vállalta magára a merényletet

A rendőrség és a német belügyminiszter is terrortámadásként kezeli az ügyet. Elengedték a pakisztáni gyanúsítottat.

20:23 - Az Iszlám Állam vállalta magára a merényletet

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vállalta magára a berlini kamionos merényletet - jelentette kedd este a dzsihadista szervezet szócsöve, az Aamák hírügynökség.

A támadó az ügynökség megfogalmazása szerint "az Iszlám Állam harcosa", aki a berlini művelettel tett eleget "a keresztesek koalícióját alkotó országok állampolgárainak megtámadására buzdító felhívásoknak".

Thomas de Maiziere német belügyminiszter a hírre reagálva megfontoltságra intett. "Csak most hallottunk arról, hogy állítólag magára vállalta a történteket az úgynevezett Iszlám Állam, amely valójában terroristák bandája" - fogalmazott a miniszter az ARD országos köztelevíziónak nyilatkozva.

Megerősítette, hogy több szálon nyomoznak, és nem nyugszanak, amíg az elkövetőt, vagy elkövetőket el nem fogják.

De Maiziere korábban kijelentette, hogy a hétfő esti gázolás kétségtelenül terrortámadás volt.

Az Aamák közléséről nem sokkal azután adtak hírt sajtóforrások, hogy a német szövetségi legfőbb ügyészség bejelentette: a korábban őrizetbe vett gyanúsítottat bizonyítékok híján elengedték, mert nem sikerült igazolni, hogy valóban ő ült annak a lengyel rendszámú kamionnak a volánjánál, amely hétfő este belehajtott a berlini karácsonyi vásár vendégeinek tömegébe. A korábban őrizetbe vett férfit egy 23 éves, Naved B. névre hallgató pakisztáni menedékkérőként azonosították.

A merényletben 12-en haltak meg, 45-en pedig megsebesültek.

Az elkövető, aki az eddigi információk szerint elrabolta a kamiont és megölte annak sofőrjét, feltehetően szökésben van.

19:44 - Obama segítséget ajánlott Merkelnek

Barack Obama amerikai elnök telefonon beszélt kedden Angela Merkel német kancellárral, részvétét nyilvánítva és felajánlva országa segítségét a berlini karácsonyi vásáron elkövetett teherautós támadás után.

A Hawaiion szabadságát töltő Obama részvétét fejezte ki a "megdöbbentő, szemmel láthatólag terrorista támadás" miatt - közölte a Fehér Ház. "Az elnök ismételten felajánlotta az Egyesült Államok segítségét, és hangsúlyozta, hogy "semmilyen támadás nem rendítheti meg sem a mi, sem német szövetségeseink elkötelezettségét a terrorizmus minden formájának legyőzése iránt" - áll a közleményben.

Előzőleg Merkel kancellár szóvivője közölte Berlinben, hogy a telefonbeszélgetés során Obama elnök biztosította a német kancellárt: az Egyesült Államok segítséget fog nyújtani a nyomozásban.

Az amerikai elnök kifejezte háláját Merkel kancellárnak "a terrorizmus csapásának felszámolását és a két ország életstílusának megvédelmezését célzó erőfeszítésekben játszott vezető szerepéért".

Berlinben hétfő este kamion hajtott a tömegbe egy karácsonyi vásáron. A támadásban tizenkét ember meghalt, negyvenöten megsebesültek, közülük 18-nak az állapota súlyos. A hatóságok a legfrissebb hírek szerint feltételezik, hogy az elkövető, akinél fegyver van, továbbra is szabadlábon van.

19:35 - Telefonos fenyegetés miatt kiürítették a kölni pályaudvart, vaklárma volt

Kiürítették kedd este a kölni vasúti pályaudvart, miután egy ismeretlen telefonáló közölte, hogy pokolgép van a létesítményben - közölte a nyugat-németországi város rendőrségének egyik szóvivője. A hatóságok később tudatták, hogy az eset vaklármának bizonyult.

A rendőrségi szóvivője elmondta, hogy az este hat óra tájban kapott fenyegető hívást követően leállították a vonatközlekedést a pályaudvaron.

A hatóságok később tudatták, hogy a riasztás hamisnak bizonyult.

Berlinben hétfő este egy teherautó hajtott be egy karácsonyi vásárra, a merényletben tizenkét ember meghalt, legalább 45-en megsebesültek. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: kétségtelen, hogy terrortámadás volt a hétfő esti tömeges gázolás

19:26 - Elengedték a pakisztáni gyanúsítottat

A nyomozás során mindeddig nem találtak olyan bizonyítékot, amely megalapozná annak gyanúját, hogy a korábban őrizetbe vett férfinak köze volt a tragédiához - közölte az ügyészség.

Korábban a berlini rendőrfőnök közölte: nem sikerült igazolni, hogy valóban a gyanúsított ült annak a lengyel rendszámú kamionnak a volánjánál, amely hétfő este belehajtott a berlini karácsonyi vásár vendégeinek tömegébe.

A sajtóhírek szerint pakisztáni származású menedékkérő tagadta, hogy köze lenne a történtekhez.

A Thomas de Maiziere német belügyminiszter által kedden terrortámadásnak minősített tragédiának 12 halálos áldozata és 45 sebesültje van.

A Bild című német lap értesülései szerint különleges rendőri egységek mozgósításával házkutatást tartottak kedden az egykori Tempelhof nemzetközi repülőtér egyik hangárjában kialakított menekültközpontban, a gázolásos támadás gyanúsítottjának szállásán. A Bild a feltételezett támadót a 23 éves, Naved B. névre hallgató pakisztáni férfiként azonosította.

De Maiziere kedd este, miután bejelentették, hogy a korábbi gyanúsítottat elengedték, közölte: a rendőrség nem csak egy nyomon indult el, a kezdetektől több szálon fut a nyomozás.

Hozzátette: továbbra sem kétséges, hogy a gázolás merénylet volt, de az indíték még mindig nem ismert. Ezért sem zárható ki, hogy a tettes szökésben van.

A belügyminiszter figyelmeztetett, hogy túl korai politikai következtetéseket levonni a támadásból.

Közölte azt is, hogy egyelőre nem tudni, hány külföldi áldozata van a gázolásnak, de gyerekeknek nem esett baja.

 

A Belügyminisztérium közleménye

Pintér Sándor belügyminiszter írásban tájékoztatta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságát december 19-én Belgiumban, Németországban, Svájcban és Törökországban elkövetett incidensekkel kapcsolatban a Terrorelhárítási és Információs Bűnügyi Elemző Központban, a Terrorelhárítási Központban és az Alkotmányvédelmi Hivatalban rendelkezésre álló információkról.

A miniszter - többek között - hangsúlyozta: a rendelkezésre álló töredékadatok alapján a feltételezett elkövetők magyarországi érintettsége nem kimutatható. Pintér Sándor egyetértett a Terrorellenes Koordinációs Bizottság álláspontjával: a jelenleg hatályban lévő 3-as (közepes) terrorfenyegetettségi fokozat módosítása nem indokolt, még utalás szintjén sem keletkezett konkrét magyarországi terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ. A belügyminiszter - a fenyegetettség általános szintjére figyelemmel - nem adott utasítást az irányítása alatt álló szerveknek további rezsimeljárások bevezetésére. Pintér Sándor ugyanakkor elvárja valamennyi rendvédelmi szervtől, hogy bármely, a lakosság biztonságát érintő ellenőrzött információ esetén haladéktalanul megtegyenek minden szükséges intézkedést.

15:25 - Kormányszóvivő: a támadás egész Európa ellen irányult

A hétfő esti berlini merénylet egész Európa ellen irányult, így Magyarországot is támadás érte - mondta a kormányszóvivő kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

"Nem lehetünk naivak (...), az elmúlt másfél évben Európa biztonsági helyzete drasztikusan romlott", aminek elsődleges oka az illegális és ellenőrizetlen migráció - fogalmazott Kovács Zoltán, aki szerint Európa és Magyarország biztonságáért mindent meg kell tenni.

Közölte: tudomásuk szerint Karácsonyi vásárba hajtott egy teherautó Berlinben. Fotó: MTI/EPA/AP- GALÉRIA
A szemtanúk a közösségi oldalakon egy nagy durranásról is beszámoltak, annak eredete egyelőre nem ismert.

Arról egyelőre nem írnak, hogy szándékosan, vagy véletlenül történt mindez, ahogy a sofőrről sem tesznek említést - írja a Borsonline.
 
">Daniel Nisman on Twitter
Berlini rendőrség: valószínűleg terrortámadás érte a német fővárost
A Spiegel azt írja, hogy a rendőrség szándékos támadásként kezeli a történteket. 

A Welt információi szerint a rendőrség több napja tud egy fenyegetésről, aminek a célpontja egy berlini karácsonyi vásár volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában