Ország-világ

2007.09.17. 16:19

Magyar-ukrán kishatárforgalmi megállapodás

Göncz Kinga külügyminiszter és ukrán partnere, Arszenyij Jacenyuk, 2007. szeptember 18-án, Ungváron aláírja a magyar-ukrán kishatárforgalmi megállapodást – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel Szelestey Lajos külügyi szóvivő.

A kialakításra kerülő kishatárforgalmi rendszer a határon túli magyarsággal való minél akadálytalanabb kapcsolattartás egyik eszközét jelentheti, és összhangban van Ukrajna integrációs törekvéseinek általános magyar támogatásával is.

A megállapodás értelmében könnyített feltételekkel, akár öt évig érvényes, hat hónapon belül három hónapos tartózkodást lehetővé tévő engedélyek kiállítására kerül sor a határ menti övezetben élő lakosság számára.

Ukrán oldalon mintegy 400-450 ezer embert érint a Megállapodás, köztük a kárpátaljai magyarság mintegy 90 %-át. A magyar oldalon Szabolcs-Szatmár-Bereg megye valamennyi jelentősebb városa, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye egy része, összesen 244 település válik elérhetővé a kishatárforgalmi engedéllyel rendelkezők számára.

A kishatárforgalmi engedélyek kiadását a magyar fél még ez évben meg kívánja kezdeni.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2007. szeptember 17.
Gy. Mészáros Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában