bíróság

2021.04.07. 20:20

Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerek miatt emeltek vádat Kiskunhalason

A nő megközelítőleg három évre elegendő mennyiséget kísérelt meg behozni az országba.

Nagy mennyiségű, Magyarországon nem engedélyezett készítmények behozatala és rendelése miatt három esetben is vádat emelt a Kiskunhalasi Járási Ügyészség.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerdai tájékoztatása szerint múlt év novemberében egy Svájcban élő macedón nő utazótáskájában 150 doboz, összesen 1.050 potenciazavar kezelésére szolgáló készítményt találtak a pénzügyőrök a tompai határátkelőhelyen, amikor egy autóbusz utasait ellenőrizték.

A nő a Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerből megközelítőleg három évre elegendő mennyiséget kísérelt meg behozni az országba.

A másik ügyben két, Bács-Kiskun megyében élő férfi Indiából és Kínából rendelt az interneten angol nyelvű oldalakról klorokin-foszfát tartalmú, koronavírus okozta betegség kezelésére is szolgáló gyógyszereket. A Magyarországon nem engedélyezett készítményekből egyikük 270 darabot, másikuk 1000 darabot rendelt meg és fizetett is ki. Ez jóval meghaladta mindkét esetben a személyes szükségletet.

A hazai gyógyszerpiacon forgalomban lévő, hasonló hatóanyag-tartalmú, de fele ilyen hatáserősségű gyógyszerek vénykötelesek, és kizárólag orvosi javaslatra, illetve orvosi kontroll mellett, meghatározott adagban szedhetők – olvasható a közleményben.

Az ügyészség a gyógyszerhamisítás miatt benyújtott vádiratokban pénzbüntetés kiszabása és próbára bocsátás mellett mindhárom esetben a lefoglalt gyógyszerek elkobzását is indítványozza.

A szabadlábon lévő vádlottak ügyében a Kiskunhalasi Járásbíróság dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában