Ország-világ

2014.02.17. 18:20

Már 320 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek

A Nemzeti Választási Iroda által működtetett informatikai rendszer jól vizsgázott.

Már 2600 egyéni jelölt összesen 320 ezer ajánlóívet igényelt az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodáktól - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn.

Az NVI közleményében emlékeztetett: hétfőn kezdték átadni a jelölteknek az ajánlásgyűjtő íveket, a hétfőig igényelt aláírásgyűjtő ívekkel összesen 2,5 millió támogató aláírást lehet összegyűjteni.

Az NVI által működtetett informatikai rendszer jól vizsgázott. Sajnálatos módon néhány esetben – az egyéni választókerületi irodák ügyintézőinek pontatlansága miatt – az informatikai rendszerbe nem megfelelően rögzítették az ajánlóív-igénylések adatait, így előfordult, hogy az informatikai rendszerből nem megfelelő tartalommal nyomtattak ki néhány ajánlóívet – tették hozzá.

Mint írták, egy esetben például lemaradt az ívről a közös jelölt állításában részt vevő néhány párt; néhány esetben pedig nem a pártok által megadott sorrendben szerepeltek az íven. Ez utóbbinak azonban jogi jelentősége nincs – szögezte le az iroda.

Hozzátették: a problémát az egyéni választókerületi választási irodák haladéktalanul orvosolták, és a délelőtti óráktól már hibátlan ajánlóíveket adnak át a pártok részére.

Az NVI felhívta a figyelmet: közös jelölt esetén az ajánlóíveken a jelöltet állító valamennyi párt nevét fel kell tüntetni.

A baloldali összefogás kampányát irányító [namelink name="Molnár Zsolt"] (MSZP), [namelink name="Szigetvári Viktor"] (Együtt), [namelink name="Molnár Csaba"] (DK), [namelink name="Karácsony Gergely"] (PM) és [namelink name="Boruzs András"] (Magyar Liberális Párt) hétfői közleményében azt írta, bár képviselőjelöltjeik országszerte megkezdték az ívek átvételét, többek között Vecsésen, Mezőtúron, Csornán és Pécsen - az előzetesen leadott igénylőlapokkal szemben, az egységes informatikai rendszer ellenére - rossz jelöltállító szervezeti sorrend szerepelt az ajánlóíveken.

Ez ellehetetlenítette az ajánlásgyűjtés megkezdését az ellenzéki jelöltek számára, miközben a Fidesz-KDNP jelöltjei már reggeltől gyűjthetik az ajánlásokat ezekben a választókerületekben - tudatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában