Ország-világ

2009.06.18. 23:04

Már a nyáron fennakadások lehetnek az orosz gázszállítással

Az Európai Bizottság (EB) arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy az orosz-ukrán gázvita miatt már a nyáron fennakadások lehetnek a szállításban.

A testület egyúttal bejelentette: tanulmányt készítenek arról, hogy mindez milyen hatással lehet télen a tagállamokra. Az EB emlékeztetett arra, hogy a gazdasági válság miatt Kijev egyre nehezebben egyenlíti ki a gázszámláját, és félő, hogy Oroszország ismét leállítja az Európának szánt gázt, amely Ukrajnán át érkezik. Idén januárban hetekig szünetelt a szállítás, miután Moszkva leállította a szállítást, mert az ukránok nem fizettek, illetve amiért az európai gázból emelték le saját szükségletükre az ásványkincset.

A Bizottság szerint a "lehetséges nyári gázhiány miatt szükség van egy alapos tényfeltárásra, hogy mi várható majd a télen. Illetve, hogy a szállítók mennyire készültek fel a piacok ellátására." Az EB egyúttal arra szólította fel a feleket, hogy tartsák be vállalt kötelezettségeiket. Az Európába érkező gáz mintegy 80 százaléka Ukrajnán keresztül jut el a tagállamokba. A hét elején Julia Tyimosenko ukrán kormányfő bejelentette: Kijev 4 milliárd dolláros hitelt szeretne kapni európai bankoktól, hogy ki tudja fizetni az orosz gázt, és hogy föl tudja tölteni tározóit a télre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában