120 ezer család

2019.12.21. 13:21

Már félmillióan jutottak saját otthonhoz a csok segítségével

Már 120 ezer család, körülbelül félmillió magyar ember otthonteremtését segítette a kormány október végéig a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton.

A kormányzati támogatási összege eléri a 363 milliárd forintot, ennyivel kevesebbet kellett költeniük a családoknak az otthonteremtésre. A családvédelmi akcióterv részeként júliusban életbe lépett, használt lakás után járó kedvezményes hitelt és a falusi csokot is sokan igénylik, ez utóbbit július 1-je óta már majdnem 15 ezren kérték.

A 2015. július 1-jén bevezetett csokot igénylők mintegy fele kétgyermekes, 37 százaléka pedig háromgyermekes, és eddig 57 ezer gyermek megszületését vállalták előre a szülők vagy leendő szülők.

Tíz új építésű lakóingatlanból kilenchez, míg a használt lakásoknál minden nyolcadik vásárláshoz veszik igénybe a kedvezményt. A támogatás kétharmadát új, egyharmadát használt ingatlanra fordítják a családok.

Egyre többen élnek azzal a lehetőséggel is, hogy július 1-jétől a csokhoz kapcsolódó kedvezményes hitelt már használt ingatlanok vásárlásához is igénybe lehet venni.

A csok mellé felvehető, garantáltan 3 százalék alatti kölcsönt, valamint a lakások jelzáloghiteléhez nyújtott támogatást – amely a július 1-jét követően megszületett második gyermek után 1 millió forinttal, a július 1-je után született harmadik gyermek után 4 millió forinttal csökkenti a családok jelzáloghitel-tartozását -, valamint a falusi csokot már közel 15 ezer ember igényelte július 1-je óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában