Ország-világ

2009.03.16. 13:48

Március 15: Négyen maradtak őrizetben

Négy embert vettek őrizetbe a március 15-i ünnepségsorozaton előállítottak közül, a többiek már hazamehettek. Szabadlábon védekezhet a radikális körökből ismert Budaházy György és Toroczkai László is. Összesen 37 ember ellen indult eljárás különféle bűncselekmények vagy szabálysértések miatt.

A rendőrök 18 embert állítottak elő bűncselekmény miatt: a legtöbb embert - összesen 11-et - hivatalos személy elleni erőszak vagy annak előkészülete miatt. Három embert vittek be hatóság eljárásának megzavarása, egy-egy embert pedig garázdaság és közösség elleni izgatás miatt. Két embert az úgynevezett "egyesülési, a gyülekezési szabadság és a választási gyűlésen való részvétel jogának megsértése" miatt állítottak elő a rendőrök.

A hivatalos személy elleni erőszak és annak előkészülete, valamint a hatóság eljárásnak megzavarása a nyomozó ügyészséghez tartozik. A nyomozó ügyészek négy embert őrizetbe vettek, a többiek szabadlábon védekezhetnek.

A bűncselekmények mellett szabálysértés miatt is előállítottak a nemzeti ünnepen összesen 15 embert a rendőrök. Ötöt azért, mert közbiztonságra különösen veszélyes eszköz volt náluk, négyet a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség, két-két embert pedig rendzavarás és polgári felhasználású robbanóanyagokkal és pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértés miatt. Két embert az egyesülési, a gyülekezési szabadság valamint a választási gyűlésen való részvétel jogának megsértése miatt vittek be.

Nem szorosan a nemzeti ünnepen bejelentett vagy nem bejelentett rendezvényekhez kapcsolódóan, de még 4 embert bevittek a kapitányságokra a rendőrök: hármuk ellen körözés volt, egy ember pedig nem tudta igazolni magát.

Összesen tehát 37 embert állítottak elő napközben a rendőrkapitányságokra és közülük 4-en maradtak őrizetben, a többiek szabadlábon védekeznek. Ahogy korábban a Független Hírügynökség is hírül adta, a radikális körökből ismert Budaházy Györgyöt és Toroczkai Lászlót is elvitték a rendőrök, mindketten azonban még hétfő hajnalban hazamehettek.

Időközben az is kiderült, hogy az a két férfi, akiket a zászlófelvonás alatt vezettek ki a tömegből a Kossuth térről, mert "Felelős kormányt Buda-Pesten" feliratú transzparens volt náluk, nem követtek el szabálysértést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában