rejtélyes eltűnés

2019.10.31. 20:42

Második világháborús brit tengeralattjárót találta Málta partjainál

A tengeralattjáró 1942. április 27-én, a sötétség leple alatt indult útnak 32 fős legénységével, 11 fős kiegészítő személyzetével és egy újságíróval a fedélzetén.

Egy, a második világháborúban rejtélyesen eltűnt brit tengeralattjáró roncsát találták meg Málta partjainál – közölték csütörtökön tengerkutató régészek.

A HMS Urge (His/Her Majesty's Ship, vagyis Őfelsége hajója) típusú tengeralattjáró Máltán állomásozott és számos sikeres missziót hajtott végre ellenséges hajók ellen, mielőtt a brit haditengerészet a búvárhajó és a flotta többi részének áthelyezését rendelte el Egyiptomba.

A tengeralattjáró 1942. április 27-én, a sötétség leple alatt indult útnak 32 fős legénységével, 11 fős kiegészítő személyzetével és egy újságíróval a fedélzetén. Az újságíró Bernard Gray haditudósító volt, ez egyetlen brit újságíró, akiről ismert, hogy egy tengeralattjárón vesztette életét a második világháborúban.

A kitűzött időpontban, május 6-án azonban nem érkezett meg a tengeralattjáró Alexandriába, sorsát rejtély övezte, egészen mostanáig.

A Máltai Egyetem kutatócsapata két évtizedet töltött azzal, hogy átvizsgálja a környező tengereket. Az Urge parancsnoka unokájának kérésére átvizsgáltak egy olyan régiót is, melyet egykor hevesen bombáztak a náci haderők.

Hanglokátorokkal készített felvételeken láthatóvá vált egy tengeralattjáróra emlékeztető alakzat 130 méter mélyen, a partoktól mintegy 3 kilométerre. Ezt követően megállapították, hogy az U-osztályú tengeralattjáró orrából hiányzik egy nagy darab.

A sérülés nagyon erős robbanásra utal, azt jelzi, hogy a hajó nagyon gyorsan süllyedt el, nem hagyva esélyt senkinek a túlélésre – mondta Timmy Gambin, a kutatást vezető professzor.

Hozzátette: ettől a sérüléstől eltekintve a roncs kitűnő állapotban van. Egyenesen, büszkén ül a tengerfenéken, irányban Alexandria felé.

Az egyetem közlése szerint a brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy a HMS Urge-ről van szó.

Gambin elmondta, a tengeralattjárót valószínűleg eltalálta egy robbanószerkezet, amikor még a felszínen siklott röviddel azután, hogy az éj leple alatt elhagyta Máltát.

A tervek szerint áprilisban ünnepélyes keretek között hivatalosan katonai sírrá nyilvánítják a területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában