Ország-világ

2014.02.05. 09:21

Medián: Fidesz 39% Összefogás 22%

A teljes népesség 22 százaléka szavazna az Összefogásra - derül ki a Medián új felméréséből.

MTI

A baloldali ellenzéki közös listát január végén szinte pontosan ugyanannyian támogatták, mint a résztvevő pártokat korábban összesen; a teljes népesség 22 százaléka szavazna az Összefogásra - derül ki a Medián legfrissebb, az intézmény honlapján közölt pártpreferencia kutatásból.

A felmérés szerint a Fidesz továbbra is fölényesen vezet, sőt a teljes népesség körében, a megelőző kutatásban mért 37 százalékról, mostanra 39 százalékra növelte támogatottságát.

A közelgő választások felpezsdítették az emberek politikai aktivitását a Medián szerint, hiszen már 76 százalék támogat valamilyen pártot. Legutóbb 2010 tavaszán volt ilyen magas ez az arány. Az értékelés szerint szintén magas, 52 százalékos azok aránya, akik a januári felmérése során azt mondák, hogy egy "közeljövőben" rendezendő választáson biztosan elmennének szavazni. Mind a pártválasztók aránya, mind a részvételi hajlandóság nagyobb, mint amit a Medián az előző két parlamenti választási év januárjában mért.

A korábbi ciklusokhoz hasonlóan az is megfigyelhető, hogy a választások közeledtével a közhangulat fokozatosan javul. Az elmúlt egy év alatt közel kétszeresére, 22-ről 40 százalékra emelkedett azok aránya, akik úgy látják, az országban jó irányba mennek a dolgok. Ugyanakkor egy kicsivel többen vannak, akik kormányváltást szeretnének (45 százalék), mint ahányan a mostani kormány hatalmon maradását tarják jónak (43 százalék).

A választani tudó biztos szavazók körében a Fidesznek 52, a baloldali ellenzék pártjai összefogásának 30, a Jobbiknak 14, az LMP-nek pedig 2 százalékos a támogatottsága. Ez az adat egyre fontosabbá válik azzal, hogy nő a pártpreferenciával rendelkező választópolgárok aránya.

Az emberek 60 százaléka véli úgy, hogy a tavaszi választásokon ismét győzni fog a kormánypárt. A Medián szerint a baloldali pártok összefogásának viszont pszichológiai jelentősége is lehet, hiszen most lényegesen többen hisznek benne, hogy a baloldali ellenzék nyerhet a tavaszi választáson (18 százalék), mint ahányan egy hónappal korábban az MSZP, vagy az Együtt 2014 győzelmét jósolták (a kettő összeadva volt 14 százalék).

Ugyanakkor a válaszadók 51 százaléka kizártnak tartja, hogy a baloldali közös listára voksoljon.

Érdekesség, hogy abban az elméleti esetben, ha az ellenzéki együttműködés nem jött volna létre, és a pártokra külön-külön lehetne szavazni, az Együtt 2014-PM listáját most többen jelölnék be, mint decemberben, míg az MSZP és a DK önálló támogatottsága nem nőtt.

A politikusok népszerűségi rangsorát Áder János köztársasági elnök vezeti (53 százalék), őt [namelink name="Orbán Viktor"] kormányfő követi (45 százalék). Az első tíz helyen januárban csak egy ellenzéki politikus, [namelink name="Mesterházy Attila"] szocialista pártelnök (33 százalék) volt, a 9. helyen. [namelink name="Vona Gábor"] a 11. (32 százalék), [namelink name="Bajnai Gordon"] a 12. (31 százalék). [namelink name="Schiffer András"] a 19. (25 százalék), [namelink name="Gyurcsány Ferenc"] a 20. (24 százalék), [namelink name="Jávor Benedek"] a 21. helyen áll (24 százalék).

A reprezentatív felmérést 2014. január 24-e és 28-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában