Ország-világ

2012.01.23. 15:01

Még az idén megalapíthatják a Janus Pannonius-díjat

Janus Pannoniusról elnevezendő, jelentős pénzjutalommal járó, nemzetközi költészeti díj alapítására tesz javaslatot a Magyar PEN Club.

MTI

Janus Pannoniusról elnevezendő, jelentős pénzjutalommal járó, nemzetközi költészeti díj alapítására tesz javaslatot a Magyar PEN Club. Ha sikerül az elismerés anyagi hátterét előteremteni, már az idén megtarthatják az első díjkiosztót - mondta Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, a PEN Club elnöke, a díj ötletgazdája az MTI-nek.

[namelink name="Szőcs Géza"] a díj alapítását azzal indokolta, hogy a költészet a világ valamennyi országában fokozatosan veszít népszerűségéből, ezért szükség van egy olyan elismerésre, amely a kimagasló költői teljesítményeket és életműveket jutalmazza. "A költészet rangja csökkenőben van. Például jó néhányan felszisszentek, amiért legutóbb egy költő, a svéd Tomas Tranströmer kapta az irodalmi Nobel-díjat. Pedig az elmúlt években csak prózaíró vehette át az elismerést" - mutatott rá a Magyar PEN Club elnöke.

"A költészet az egyik legértékesebb megjelenési formája a magyar kultúrának, nem véletlenül tartja magát költészeti nagyhatalomnak Magyarország" - magyarázta a kultúráért felelős államtitkár, aki felidézte, hogy erőteljes költői hagyomány nálunk a világirodalom jelentős alkotásainak tolmácsolása. "Kevés olyan kultúra létezik, amelyben annyi nyelvből, annyi költőt és akkora példányszámban fordítottak volna le, mint a magyarban" - tette hozzá.

Szőcs Géza szerint a magyar kultúra közvetítő volta segíthet a díj ismertté válásában, és elősegítheti, hogy népszerűbbé váljon a líra, amelynek történelmi-kulturális okok miatt mindig különösen fontos szerepe volt idehaza.

A tervek szerint a Janus Pannoniusról elnevezendő díjjal magas pénzjutalom járna - korábban a politikus "néhány százezer dollárt" említett egy nyilatkozatában. Az elismerést évente, egy magas presztízsű rendezvény keretében adnák át, amelyre számos ismert vendéget hívnának meg. "Erre azért van szükség, mert tudjuk, mennyire fontosak a külsőségek, a show-elemek" - magyarázta Szőcs Géza, hozzátéve, hogy a részletek kidolgozása még a következő hónapok feladata.

Az elismerés finanszírozásában Szőcs Géza számít kormányzati források, valamint magánszemélyek, vállalatok támogatására. Mint fogalmazott, "hosszú távon nem rossz befektetés ez, kulturális befektetésnek pedig kiemelkedő lehetőség". A díj révén a világ figyelme Magyarországra, a hazai kultúrára és Budapest felé fordulna, ami Szőcs Géza szerint különösen fontos lenne.

Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta: amennyiben sikerül a magánszektorból is támogatókat találni, akkor már az idén átadnák az első Janus Pannonius-díjat.

Címkék#díj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában