Ország-világ

2015.01.23. 08:02

Még kell matrica a mégsem fizetős utakra

A kormány szándéka szerint nem kell matricát venniük azoknak az autósoknak, akik januárban olyan utat használtak, amelyik február 1-jétől mégsem matricaköteles.

Jelenleg az a helyzet, hogy ha valaki január 1. és február 1. között matrica nélkül hajt fel egy január 1-jével matricakötelessé tett szakaszra, akkor nem kap büntetést, ha február végéig vesz egy általános éves vagy megyei matricát, és kifizeti az 1490 forintos szolgáltatási díjat - idézi fel az Origo.

Az útdíjrendszer február elsejével változik, Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára azt mondta, a szolgáltatási díjat nem kell majd kifizetni. Matricát viszont kell venni.

Azok a szakaszok, amelyek mégsem lesznek matricakötelesek, januárban még azok, ezért ha valaki ebben az időszakban matrica nélkül használja őket, szabálysértést követ el. Ezek a szakaszok a ferihegyi reptérre vezető út, a kaposvári elkerülő, a szombathelyi elkerülő és a déli Duna-hidak.

Az Origo megkérdezte az NFM-et, valóban kell-e matricát venniük azoknak az autósoknak, akik a mégsem matricás szakaszokat használták matrica nélkül. Azt válaszolták, hogy a kormány szándéka szerint nem, viszont a kormányrendelet még nincs kész, a tárca egyelőre nem tudta megmondani, jogilag pontosan hogyan fogják ezt elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában