memorandum

2020.06.05. 06:48

Meg kell őrizni a nyelvi és kulturális kisebbségi közösségeket

A nyelvi és kulturális kisebbségi közösségek alapjogai, valamint egyenjogúságuk biztosítása mellett állt ki a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége.

A szövetség elnöke, Deák Ernő és alelnökei, Bihari Szabolcs és Klement Kornél közös, az MTI-nek, 17 országos szervezetüknek és valamennyi európai parlamenti képviselőnek megküldött, négy nyelven – németül, franciául, angolul és magyarul – írt memorandumukban felhívták az Európai Unió szervei, illetve a nemzeti parlamentek és kormányok figyelmét arra, hogy békés fejlődés az élet minden területén csakis összehangolt, kiegyensúlyozott érdekegyeztetésen alapulhat.

Úgy fogalmaztak: a demokratikus pluralizmus jegyében meg kell őrizni „közös hazánk”, Európa szellemi, nyelvi, kulturális sokszínűségét, ezáltal életképességét. Ezért a Párizs környéki békekötések 100., és a második világháború befejezésének 75. évfordulóján halaszthatatlannak nevezték a „lét és értelem szabta emberi fejlődés átértékelését”, új alapokra helyezését a teljes egyenjogúság alapján.

Meggyőződésük szerint alapelvként meg kell őrizni a történelmi folyamatok során kialakult nyelvi és kulturális közösségeket – hangsúlyosan az „önkényesen meghúzott” államhatárok mögött létrehozott nemzeti kisebbségeket – természetes jogaikban és önálló életvitelükben.

Hozzátették: az államnemzetekhez hasonlóan őket is megilleti a teljes politikai, jogi, társadalmi és kulturális egyenjogúság.

Ezt egész Európában elengedhetetlen követelménynek, a jövőbeni kiegyensúlyozott, feszültségmentes fejlődés zálogának tekintik. Azt írták: az Európai Uniónak „elnapolhatatlan feladata”, sőt, kötelessége az idevágó alapelvek kidolgozása, alkotmányjogi megalkotása és kivitelezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában