Megalakult Kabulban a tálibokkal tárgyaló kormányküldöttség

Megalakult az ellenzéki tálibokkal folytatandó afgánközi béketárgyalásokat vezető kormánydelegáció – jelentette be helyi idő szerint csütörtök este az Asraf Gáni vezette afgán kormány béketárgyalásokért felelős minisztériuma Kabulban.

A 21 tagú küldöttséget – amelyben 5 nő is van – Maszúm Sztanikzai korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó vezeti.

Az elnöki hivatalra március 9-én Gánival egy időben felesküdött Abdulla Abdulla irodája egyelőre nem kommentálta a bejelentést, noha elemzők szerint az ő támogatása nélkül aligha lehetnek eredményesek a megbeszélések, mert Abdulla komoly befolyással rendelkezik Afganisztán északi és nyugati területein.

Az Egyesült Államok és a tálib lázadók vezetői február 29-én Dohában írtak alá békemegállapodást, amely előírja a Kabul és a tálibok közti további tárgyalásokat is. Az afgánközi megbeszéléseket egyelőre azonban hátráltatja az Abdulla és Gáni közti viszály.

Hétfőn villámlátogatást tett Kabulban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, ám nem sikerült közvetítenie Gáni és Abdulla közt. A külügyminiszter a látogatást később kiábrándítónak nevezte, s bejelentette azt is, hogy Washington felülvizsgálja az Afganisztán megsegítésére tervezett valamennyi programját, sőt átgondolja azokat a jövőbeli felajánlásait is, amelyeket az Afganisztán számára rendezett donorkonferenciákra irányzott elő.

Maguk a tálibok már korábban többször leszögezték: ragaszkodnak 5000, afgán börtönökben fogva tartott társuk szabadon engedéséhez. Gáni kormánya a héten bejelentette, megkezdik a foglyok szabadon engedését, ám egyelőre csupán 1500 tálib elengedését irányozta elő, illetve ígéretet tett rá, hogy március végén újabb 100-at engednek szabadon.

Hozzászólások

Rengeteg forgatókönyv létezik a Magyar Nagydíjra
A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gyulay Zsolt felvázolta a lehetőségeket.
Turizmusfejlesztés, bővülő SZÉP-kártya és fesztiváltámogatás jöhet
A Magyar Turisztikai Ügynökség komplex javaslatcsomagot nyújtott be a kormánynak.
Lélegeztetőgépek kezelésére képzik ki a dolgozókat
Önkéntes munkára is várják a fiatalokat a klinikákon.
Május 4-ig meghosszabbíthatják a kijárási korlátozást az olaszoknál
Nem enyhülnek az új koronavírus-járvány miatti óvintézkedések közvetlenül a húsvéti ünnepek után sem a pénteki olasz sajtó szerint, amely a kormány bejelentését megelőzve úgy értesült, hogy legfeljebb a könyvesboltokat és a mezőgazdasági gépgyártást indítanák újra.
Tűzhelyen felejtette a lakó az ételt
Tűzhelyen felejtett étel okozott gondot egy szegedi társasházi lakásban
Az augusztus 8-9-i hétvégén lehetnek az atlétikai országos bajnokságok
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) úgy döntött, hogy idén az augusztus 8-9-i hétvégét teszi szabaddá a nemzeti szövetségek számára, hogy megrendezzék országos bajnokságaikat.