Megalakult Kabulban a tálibokkal tárgyaló kormányküldöttség

Megalakult az ellenzéki tálibokkal folytatandó afgánközi béketárgyalásokat vezető kormánydelegáció – jelentette be helyi idő szerint csütörtök este az Asraf Gáni vezette afgán kormány béketárgyalásokért felelős minisztériuma Kabulban.

A 21 tagú küldöttséget – amelyben 5 nő is van – Maszúm Sztanikzai korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó vezeti.

Az elnöki hivatalra március 9-én Gánival egy időben felesküdött Abdulla Abdulla irodája egyelőre nem kommentálta a bejelentést, noha elemzők szerint az ő támogatása nélkül aligha lehetnek eredményesek a megbeszélések, mert Abdulla komoly befolyással rendelkezik Afganisztán északi és nyugati területein.

Az Egyesült Államok és a tálib lázadók vezetői február 29-én Dohában írtak alá békemegállapodást, amely előírja a Kabul és a tálibok közti további tárgyalásokat is. Az afgánközi megbeszéléseket egyelőre azonban hátráltatja az Abdulla és Gáni közti viszály.

Hétfőn villámlátogatást tett Kabulban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, ám nem sikerült közvetítenie Gáni és Abdulla közt. A külügyminiszter a látogatást később kiábrándítónak nevezte, s bejelentette azt is, hogy Washington felülvizsgálja az Afganisztán megsegítésére tervezett valamennyi programját, sőt átgondolja azokat a jövőbeli felajánlásait is, amelyeket az Afganisztán számára rendezett donorkonferenciákra irányzott elő.

Maguk a tálibok már korábban többször leszögezték: ragaszkodnak 5000, afgán börtönökben fogva tartott társuk szabadon engedéséhez. Gáni kormánya a héten bejelentette, megkezdik a foglyok szabadon engedését, ám egyelőre csupán 1500 tálib elengedését irányozta elő, illetve ígéretet tett rá, hogy március végén újabb 100-at engednek szabadon.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Díjakat alapít és adományoz a Magyar Batthyány Alapítvány
Már Vas megyényi őserdőt veszített el idén az Amazonas
Ha az erdőirtás ilyen ütemben folytatódik, akár 15 ezer négyzetkilométer erdő is eltűnhet, amire 2005 óta nem volt példa.
Norvégia megnyitja a határát a legtöbb európai ország előtt
Azokról a tagállamokról van szó, amelyekben „kielégítően alacsonynak” találják a koronavírus-fertőzöttség szintjét – közölte pénteken a norvég kormány.
Franciaországban elérte a 30 ezret a halottak száma, éjfélkor véget ér a rendkívüli állapot
A hatóságok továbbra is óvatosságra kérték a lakosságot a járvány második hullámának megelőzése érdekében.
Újabb négy játékos betegedett meg a Lokomotiv Plovdiv futballistái közül
Egy napja öt játékos és félszáz szurkoló megbetegedéséről számolt be a bolgár média.
Ittasan vezetett a skót focista, 11 millióra büntették
És még a jogsijától is elbúcsúzhatott 16 hónapra.
A hazai cégek nehéz helyzetben is elég erősek ahhoz, hogy beruházzanak
A gazdaságot segítő beruházásösztönző program keretében a kormány 806 céget támogat összesen 169 milliárd forinttal.