Megcsapolják a beszállítókat

A multik a beszállítóknak csak azt követően fizetnek, hogy a járandóságból levonják maguknak a polcpénzt, az összeg mintegy 10 százalékát. A polcpénz mindig alku tárgya: fizetni kell azért, hogy a termelő áruja a polcra kerülhessen. A Mórakert Szövetkezet az öldöklő versenyben évi 600 millió forintot áldoz erre a célra.

Egész Európában alkalmazzák a kiskereskedői hálózatok a polcpénzt, Magyarország sem kivétel. Ennek nagysága attól függ, „mekkora” a kereskedő: a hipermarketek csapolják meg a legjobban a gyártóknak, termelőknek járó összegeket, olykor több mint 10 százalékot is visszatartanak. A szupermarketek átlagosan 5-8 százalékban határozzák meg a polcpénz mértékét, míg a diszkontok – azért, mert ők szeretnének a legolcsóbbak lenni – csak kevesebb pluszjavadalmazást kérnek, vagy teljesen lemondanak erről.

Fizetni kell azért, hogy a termelő áruja a polcra kerülhessen Illusztráció: Karnok Csaba

Egyes, nevüket szándékosan elhallgató gyártók úgy fogalmaznak, „a mi pénzünkből épülnek az új bevásárlóközpontok”. Nem csoda, hogy ezt mondják, hiszen számoljuk ki: egy-egy nagyobb cég, amely évi 10-20 milliárdos árukészletet forgalmaz a hipereken keresztül, 1-2 milliárd forintot is ott hagyhat polcpénz, vagyis listára kerülés, reklám- és marketingköltség címén. A polcpénzt nem sikerült kiiktatni, hiába lett a

A borász nem szállít

Somodi Sándor borász nem fizet polcpénzt, mivel egy ideje már nem szállít saját terméséből – egy nagykereskedőn keresztül – a multiknak. A Somodi Borgazdasági Kft. tulajdonosa elmondta, vannak olyan áruk, amelyeknél a hatalmas mennyiség miatt a hipermarketeket nem lehet megkerülni, az ő bora azonban nem tartozik ezek közé. A Tesco a „megjelenés” miatt volt számára fontos, de sok hasznot mégsem hozott neki. „Aki kicsi és minőségi árut állít elő, nem tudja vállalni azokat a terheket, amelyek a multikkal kötött szerződésekben állnak” – fejtette ki a borász. Az ásotthalmi cég most maga értékesíti a borát. 

nyáron új kereskedelmi törvényünk. A piacon öldöklő a verseny a termelők és a gyártók között, olykor egy-egy vállalat nagy árat hajlandó fizetni azért, hogy a multik szóba álljanak vele. Aki panaszkodik, az könnyen elveszítheti vevőjét.

Rácz József, a Mórakert Szövetkezet ügyvezető igazgatója elmondta, az 1995-ben megalakult termelési és értékesítési szövetkezetnél azt tapasztalták, néhány százalékról indult a polcpénz nagysága, mire eljutottak a mostani közel 10 százalékig. 2005-ben, amikor 6 milliárd forint értékű árut adtak el a multikon keresztül, azok 600 millió forintot tartottak vissza maguknak. Így fejlesztésekre mindössze 30 millió forintjuk maradt, továbbá az árbevételből kevesebbet adhattak vissza a termelőknek. Mórahalom környékén mintegy kétezer család megélhetése múlik azon, hogyan gazdálkodik a Mórakert.

Az ügyvezető azonban hozzátette, tavaly már kevésbé emelkedett a fizetendő polcpénz százaléka: a multik mintha kezdenék megbecsülni a megbízható minőségű árut beszállító partnert. Elmondta, valóban alku tárgya a polcpénz összege. Lehet ellene ágálni – ezt ő maga a zöldség-gyümölcs terméktanács egyik főbizottságának vezetőjeként is megteszi –, de az árut el kell adni. Vagyis kompromisszumot kell kötni.

Mi a polcpénz?

A köznyelvben polcpénznek nevezett összeg, amit a multinacionális kiskereskedelmi hálózatok a forgalom egy bizonyos százalékában határoznak meg, tömörítő fogalom. A beszállító pénzéből fedezik a nagyok a reklámköltségeiket, ezzel fizeti meg a termelő vagy gyártó, hogy terméke rákerülhet a szórólapokra, óriásplakátokra, hogy áruját megőrzik és szortírozzák a logisztikai központokban. Sőt még az úgynevezett listázási díjat is tartalmazza, vagyis: a termelő fizet azért, hogy a multihoz beszállíthasson. Még több pénzt tart vissza magának a kereskedő, ha a gyártó azt szeretné, hogy szemmagasságban helyezzék el áruját a polcokon.