Ország-világ

2007.10.15. 16:19

Megemlékezés Olaszliszkán - rendőri készültséggel

Több szervezet is megemlékezést tart a hétfőn Olaszliszkán, ahol tavaly halálra vertek egy tiszavasvári tanárt. A rendőrség felkészült, azt ígéri: megvédi a romákat az esetleges támadásoktól.

Több szervezet is megemlékezést tart a hétfőn Olaszliszkán, ahol tavaly halálra vertek egy tiszavasvári tanárt. A rendőrség felkészült, azt ígéri: megvédi a romákat az esetleges támadásoktól. A helyi cigány önkormányzat vezetője személyesen keresi fel a roma családokat, arra kérve őket: maradjanak otthon az évfordulón.

Szögi Lajos tanárt tavaly október 15-én ölték meg Olaszliszkán, miután autójával elsodort egy kislányt. Bár a gyereknek nem esett komolyabb baja, hozzátartozói rátámadtak a sofőrre és annak két kislánya szeme láttára halálra verték.

Egy évvel a történtek után, október 15-én több szervezet is megemlékezést tervez Olaszliszkán. A rendőrség jóváhagyta a bejelentett rendezvényeket, és azt ígéri, kellő erőkkel biztosítja a helyszíneket, hogy nyugodtan, békésen történjenek a megemlékezések - olvasható a Roma Sajtóközpont közleményében.

Készülnek Olaszliszkára többek között a Gój Motorosok, akik a P.Mobil együttes júliusi, olaszliszkai koncertjén is ott voltak és a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője szerint a romák lakta utcákban bőgették motorjaikat, rasszista megjegyzéseket skandáltak, és előfordult, hogy leköpték az utcán ácsorgó romákat. Fercsák László egyébként arra készül, hogy vasárnapig minden roma családot felkeres és arra kéri majd őket, hogy maradjanak otthon a megemlékezés napján.

A motorosok a gyilkosság helyszínén és Szögi Lajos sírjánál mécseseket helyeznek majd el, tervezték, hogy a tiszavasvári iskolában is rendezvényt tartanak, de ezt az intézmény igazgatója végül nem engedte meg.

Az olaszliszkai ügyben egyébként októberben lezárult a nyomozás, a rendőrség vádemelési javaslattal küldte meg az ügy több ezer oldalnyi iratanyagát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főügyészségnek.

A nyomozás kiemelt ügyként, fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlott. A rendőrök több mint száz tanút hallgattak ki, sokukat többször is. Ezen kívül nyolcféle szakértőt, köztük műszaki, hemogenetikus és vegyész szakértőt rendeltek ki. A bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés gyanúja alapján 8 embert helyezett előzetes letartóztatásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában