Ország-világ

2013.01.12. 21:11

Megemlékeztek a három évvel ezelőtti pusztító földrengés áldozatairól Haitin

Haitin szombaton megemlékeztek a három évvel ezelőtti pusztító földrengés áldozatairól, s a gyász jeléül országszerte félárbocra eresztették a nemzeti lobogót.

MTI

A szerény központi szertartást a 7-es erősségű, 2010. január 12-i rengésben romba dőlt elnöki palota helyén tartották meg. Beszédében Michel Martelly elnök a karibi ország minden lakosát arra kérte, hogy másokkal közösen vegye ki részét az elhúzódó újjáépítési munkákból.

A modernkori történelem egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájában mintegy 220 ezer haiti ember vesztette életét, és több mint egy millióan maradtak fedél nélkül. Az újjáépítés igen lassan halad a politikai bénultság, a pusztítás mértéke és a csak vékonyan csörgedező segélyek miatt. A segélyszervezetek hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a koldusszegény országban máig százezrek élnek átmeneti táborokban.

Tavaly ősszel a Sandy hurrikán ismét több mint 750 millió dolláros kárt okozott Haitin, s kiújult a kolerajárvány is, amely - több mint száz év eltelte után - a 2010. októberi földrengés után jelent meg az országban. A novemberi statisztikák szerint közel három év alatt csaknem 340 ezren betegedtek meg kolerában, és közülük 7600-an meghaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában