Ország-világ

2010.10.14. 19:36

Megépítették a világ leggyorsabb mozgássegítő kisautóját

London - Akár 111 kilométer/órás sebességgel is képes haladni a világ leggyorsabb mozgássegítő kisautója, amelyet egy brit vízvezeték szerelő "tuningolt fel" azzal a céllal, hogy bekerüljön vele a Guinness-rekorderek közé.

A 31 esztendős Colin Furze mintegy három hónapig dolgozott azon, hogy egy ötsebességes váltóval, dupla kipufogóval és egy 125 köbcentis motorral felszerelt csodajárgányt varázsoljon. A benzinmeghajtású kisautó még az autósztrádákon haladó többi járművel is könnyedén tartja az iramot - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).

A jármű nagyjából kilencszer gyorsabb hagyományos társainál, amelyek átlagosan 13 kilométer képesek megtenni óránként. "Eléggé ijesztő vezetni, mivel a váza nagyon gyenge, hiszen lassú sebességhez tervezték. Egy pillanatra sem veheted le a szemedet az útról, mert elég egy apró figyelmetlenség, vagy egy elhibázott mozdulat és máris kész a baj, illetve az utakon lévő gödrök és buckák is mind kockázatot jelentenek" - magyarázta Furze, aki eredetileg egy barátjától kapta a hagyományos járművet, és utána határozta el, hogy a világ leggyorsabb mozgássegítő kisautójává változtatja azt.

A rekordbeállítás miatt felvette a kapcsolatot a Guinness irodájával, ahol azt feltételt szabták, hogy a járműnek el kell érnie a 98,8 kilométer/órás sebességet és külsején nem lehet változtatásokat végezni.

Nagyon sokan panaszkodnak arra, hogy ezek a mozgássérültek, idősek mobilitását segítő járgányok milyen lassan haladnak a bevásárlóközpontok környékén, feltartva a forgalmat. Úgy gondoltam, hogy igazán vicces lenne egy nagyon gyorsat csinálni. Azt mondták, hogy csak a motort cserélhetem ki, de semmilyen egyéb változtatást nem végezhetek, vagyis sem nagyobb kerekeket, sem szilárdabb vázat nem csinálhattam. Kezdetben elektromos meghajtással próbálkoztam, de azzal csak 48 kilométer/sebességet tudtam elérni és az akkumulátorok is hamar lemerültek" - mondta Furze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában