Ország-világ

2016.08.06. 14:46

Megfejtetteék a trollok lélektanát

Mark Brandt és Jarret Crawford szociálpszichológusok majdnem 6000 embert vontak be legújabb vizsgálatukba.

Azt szerették volna tudni, hogy van-e összefüggés az alacsonyabb intelligencia és az előítéletek között. Nos, van. Nem is akármilyen - írja a Lemon.


Az előzetes feltevés  – a korábbi vizsgálati eredményei alapján  – az volt, hogy az  alacsonyabb kognitív képességekkel bíró emberek hajlamosabbak az előítéletekre. A mostani kutatás eredményei is ezt igazolták, azaz alacsonyabb IQ-jú emberek gyakrabban, erősebben ítélték meg a nekik nem tetsző vallású, bőrszínű, nemi irányultságú, általuk veszélyesnek tartott, vagy csak más véleményen lévő csoportokat.


Ami érdekes volt a kutatásban, az az, hogy a magas IQ-jú emberek is ragaszkodtak véleményükhöz


Csak ők azokkal a csoportokkal szemben voltak előítéletesek, akik maguk választották, hogy egy bizonyos csoporthoz, például politikai párthoz csatlakoznak, és nem beleszülettek (mint például egy afro-amerikai ember a bőrszínébe).


Brandt és Crawford így nyilatkozott az előítéletekről:

“Az emberek nem szeretik, ha valaki különbözik tőlük. Annak elítélésével, aki más elveket vall, az egyén a saját világnézet érvényességét tarthatja fenn saját maga számára. A világos határvonalak segítenek az embereknek, hogy az ellenséges csoportot nagyon messzinek és tőlük gyökeresen különbözőnek lássák. Azaz hogy kevésbé fenyegetőként gondolhassanak rájuk."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában