Ország-világ

2010.10.21. 18:15

Meghalt Helmut Schmidt felesége

Gyászol Hamburg és Németország: 91 éves korában csütörtökön meghalt Hannelore Schmidt, a volt kancellár, Helmut Schmidt felesége.

A mindenki által Lokinak becézett idős asszonyt hamburgi otthonában érte a halál. Helmuttal egy iskolába jártak a Hanza-városban, a diákszerelemből 1942-ben házasság lett. Két gyermekük született, ám csak a lányuk érte meg a felnőttkort: fiuk néhány hónapos korában meghalt.

Loki Schmidt tanárnői képesítést szerzett, és évtizedeken át tanított általános iskolásokat. Idővel képzett botanikusként vált ismertté, az ő kezdeményezése nyomán választja meg a német természetvédők szövetsége minden ősszel az év növényét Németországban. Az akció célja felhívni a közvélemény figyelmét egy-egy veszélyeztetett, kihalás által fenyegetett növényfajra.

Férjével, az egykori szociáldemokrata kancellárral, aki 1974 és 1982 között állt az NSZK kormányának élén, hosszú, harmonikus házasságban éltek, amelyben a feleket a művészetek, a sakkozás és a dohányzás szeretete is összekapcsolta.

Loki Schmidt lelkes lokálpatrióta volt, ennek elismeréseként Hamburg tavaly díszpolgárává választotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában