jó hír

2020.07.27. 18:02

Megkezdődött a Covid-19 vakcinatesztje az Egyesült Államokban

Harmincezer önkéntes résztvevővel megkezdődött a világ eddigi legnagyobb koronavírus-vakcinatesztje hétfőn az Egyesült Államokban.

Forrás: Shutterstock

Szakértők rámutattak, nincs biztosíték arra, hogy az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) támogatásával, a Moderna biotechnológiai vállalat által kifejlesztett kísérleti oltóanyag valóban hatékony védelmet nyújt a Covid-19 ellen.

A résztvevők nem fogják tudni, hogy a vakcinát kapták-e, vagy csak hatóanyag nélküli szert, úgynevezett placebót, a tudósok pedig nyomon fogják követni, hogy melyik csoport körében hogyan alakulnak a fertőzések, különösen azokban az országrészekben, ahol gyors a járvány terjedése.

Az elmúlt hetekben több gyógyszergyártó is bejelentette, hogy utolsó szakaszába ért frissen kifejlesztett vakcinájának próbája Brazíliában, illetve más, a járvány által súlyosan érintett országokban.

Az amerikai szabályozás előírja minden olyan szer hazai tesztelését, amelyet esetlegesen használhatnak az Egyesült Államokban, és ezért a tervek szerint mostantól havonta végrehajtják harmincezer emberen egy-egy új, ígéretesnek tűnő vakcina próbáját.

Augusztusban az Oxfordi Egyetem, szeptemberben a Johnson&Johnson vállalat, októberben pedig a Novavax nevű gyógyszergyár készítményét tesztelik. Az elmúlt hetekben több mint 150 ezer amerikai jelezte érdeklődést a kísérletben való részvétel iránt.

A tesztek nem csak az adott oltóanyag hatékonyságát hivatottak felderíteni, hanem azok lehetséges mellékhatásait is, hogy így több szempontból is összehasonlíthatóak legyenek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában