küzdelem

2020.05.21. 15:10

Megkezdődött a hazai koronavírus-vakcina fejlesztése

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Debreceni Egyetem együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) támogatásával megkezdődött az új koronavírus-vakcina fejlesztése.

Nagyfüged, 2020. május 14. Vért vesznek egy nõ karjából koronavírusteszthez a Debreceni Egyetem mintavételi pontján, a Heves megyei Nagyfügeden, a mûvelõdési házban 2020. május 14-én. A koronavírus-szûrõprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerûen kiválasztva. Õk életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A két intézmény a közelmúltban Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter jelenlétében írta alá a korszerű hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködést – számolt be az Origo.

Az NNK és a Debreceni Egyetem is rendkívül gazdag tapasztalattal és tudományos háttérrel, valamint korszerű infrastruktúrával rendelkezik, amely lehetővé teszi ezt a jelentős orvostudományi kutatást – írta a portál.

Az EMMI háttérintézményében, az NNK-ban március közepén Európában az elsők között izolálták az új koronavírust, és ma már a Covid-19-nek 30-40 különböző személyből származó izolált vírusával rendelkeznek, amely az alapot biztosítja a mostani közös vakcinafejlesztéshez.

A kutatás jelenlegi fázisában először kiválasztják azokat a különböző vírustörzseket, amelyeket fel kell használni a fejlesztés során, majd tesztelik azokat a sejtkultúrákat, amelyek a leginkább alkalmasak a vakcina kifejlesztéséhez. Hatékonyságvizsgálatokat végeznek és megkezdődhetnek az állatkísérletek.

Az ambiciózus tervek szerint már idén októberben elindulhat a vakcina kisszériás gyártása.

Borítókép: Vért vesznek egy nő karjából koronavírusteszthez a Debreceni Egyetem mintavételi pontján, a Heves megyei Nagyfügeden, a művelődési házban 2020. május 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában