botrányos eset

2020.08.25. 06:41

Megkezdődött a volt japán igazságügyi miniszter és felesége pere

Kedden kezdődött Tokióban a szavazatvásárlással vádolt volt japán igazságügyi miniszter, Kavai Kacujuki pere; vele együtt a vádlottak padján ül felesége is.

A bírósági eljárás a sajtó kizárásával folyik.

Kavai Kacujukit és Kavai Anrit június közepén tartóztatták le, és július elején emeltek ellenük vádat. A tokiói ügyészség szerint a házaspár több mint 29 millió jent (82 millió forint) költött a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) pénzalapjából szavazatvásárlásra, hogy elősegítse Kavai Anri megválasztását a parlament felsőházába.

A volt minisztert tetten érték 1,7 millió jen átadásakor. Kavai Kacujuki el is ismerte, hogy készpénzt osztogatott, de tagadta a szavazatvásárlás vádját. A felesége pedig azt vallotta, nem tudja felidézni, hogy bűncselekményben vett volna részt.

Az Abe Sindzó miniszterelnök vezette kormány tekintélyét megtépázó botrányos eset súlyát növeli az is, hogy Kavai Kacujuki korábban a miniszterelnök külügyi tanácsadója volt. Tavaly ősszel, mindössze másfél hónapon át vezette az igazságügyi minisztériumot, lemondott, miután a sajtó foglalkozni kezdett a gyanús választási ügyletekkel. Abe bocsánatot kért Kavai cselekedetei miatt.

Június közepén Kavai Anri titkárát ítélték el öt évre felfüggesztett, 18 hónapos börtönbüntetésre illegális kampánypénzek kifizetése miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában