Ország-világ

2009.03.21. 10:00

Megkezdődött az elnökválasztás Szlovákiában

Az előrejelzések szerint a hét induló közül két jelöltnek - Ivan Gasparovicnak és Iveta Radicovának - van esélye a győzelemre.

A csaknem hatezer szavazóhelyiség este tíz óráig tart nyitva. Itt voksolhat a több mint négymillió szlovák szavazópolgár. A szlovákiai elnökválasztásnak hét jelöltje van, de a legutolsó közvéleménykutatások szerint közülük kettejüknek van esélye a sikerre. A jelenlegi államfőre, 67 éves Ivan Gasparovic-ra az előrejelzések szerint a szavazópolgárok több 50 százaléka voksol majd, míg az ellenzéki Iveta Radicovának 30 százalékos esélye van.

A végeredmény azon múlik, hogy a választás első fordulójában megszerzi-e valaki az összes bejegyzett választó több mint felének a szavazatát. Ha ez nem történik meg, akkor második forduló lesz, ekkor már a győzelemhez egyszerű többséget kell szerezni.

Politikai elemzők szerint második forduló lesz, a szakértők a 2004-es elnökválasztás első fordulójának 47,2 százalékos részvételi arányából indulnak ki. Az első forduló részeredményeit egyébként várhatóan szombat éjjel közlik, hivatalos végeredmény vasárnap délelőttre várható.

Címkék#Szlovákia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában