Demográfia

2021.04.01. 13:10

Megkezdődött az első kötelező népszámlálás Lengyelországban

Lengyelországban csütörtökön megkezdődött az első olyan népszámlálás, amelyen kötelezővé tették a részvételt.

A június végéig tartó cenzuson az adatgyűjtés elsősorban online megkérdezésen alapszik.

A tízévente rendezett népszámlálás a második Lengyelország 2004-es európai uniós csatlakozása óta.

A kormányzati honlapon kitöltendő kérdőív a lengyelen kívül angol, ukrán és orosz nyelven is kitölthető, ami a Lengyelországban élő külföldiek, elsősorban a népes ukrán közösség számára könnyíti meg a részvételi kötelezettség teljesítését.

A járványhelyzetre való tekintettel a „felhasználóbarát” internetes kitöltést április 15-e után telefonos megkérdezés is kiegészíti azok esetében, akik az életkoruk, egészségi állapotuk vagy technikai akadályok miatt nem élhetnek a számítógépes módszerrel.

Az online kérdőív a válaszadó személyéhez igazodik úgy, hogy az első válaszokban megadott élethelyzet alapján vezet el a következő kérdésekig. A kérdések száma ezért személyenként változhat. Másoktól részben eltérő kérdésekre válaszolnak például az ideiglenesen vagy tartósan külföldön tartózkodó lengyel állampolgárok.

A népszámlálás a március 31-én fennálló adatokat rögzíti, és a jelenlegi előírások szerint június 30-ig tart. Egy, parlamenti munkák alatt álló törvénymódosítás nyomán viszont lehetséges az adatgyűjtési folyamat meghosszabbítása szeptember 30-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában