Ország-világ

2017.11.07. 09:40

Meglepte a dél-koreai elnök Trumpot

Trump 24 órát tölt Dél-Koreában, ázsiai körútjának második állomásán.

[namelink name="Mun Dzse In"] dél-koreai elnök meglepetésként elutazott arra az amerikai katonai támaszpontra, amelyet [namelink name="Donald Trump"] készült meglátogatni rögtön Szöulba érkezése után, és személyesen fogadta ott kedden amerikai kollégáját és feleségét.

Donald Trump amerikai elnök, Marc Knapper amerikai nagykövet, Rex Tillerson külügyminiszter amerikai katonák társaságában a pjongteki Humphreys amerikai támaszponton.

Donald Trump amerikai elnök, Marc Knapper amerikai nagykövet, Rex Tillerson külügyminiszter amerikai katonák társaságában a pjongteki Humphreys amerikai támaszponton.

Trump 24 órát tölt Dél-Koreában, ázsiai körútjának második állomásán. Az elnöki különgéppel Japánból a Szöul melletti Oszan légi támaszpontra érkezett a first ladyvel, majd helikopterrel repültek az onnan 70 kilométerrel délre lévő Humphreys táborba, amely a legnagyobb amerikai bázis az országban. Mun Dzse In fogadta őket, majd együtt találkoztak és ebédeltek az ott szolgáló amerikai és dél-koreai katonákkal és parancsnokaikkal.


Donald Trump ezután nyilatkozott újságíróknak. Az Észak-Koreával való szembenállásról annyit mondott:

 

Meg fog oldódni, végül mindig megoldódik, meg kell neki.


Dicsérte az együttműködést Dél-Koreával, noha a Reuters hírügynökség szerint vannak különbségek abban, ahogyan a Trump-kormány és ahogyan a szöuli konfrontálódna Phenjannal. Trump korábban bírálta Mun Dzse Int, amiért még mindig diplomáciai úton akarja megoldani a válságot, noha meg nem nevezett amerikai tisztségviselők szerint csendben Washington is tárgyal Phenjannal, az ENSZ New York-i székhelyén, igaz, egyelőre eredménytelenül.


Bár a Camp Humphreys csak száz kilométerre van a két Koreát elválasztó demilitarizált övezettől, Trump nem látogat el oda, mert a Reuters szerint Phenjan ezt már kifejezett provokációnak tekinthetné. Észak-Korea egyelőre nem reagált Trump dél-koreai látogatására.

GALÉRIA - Tüntettek Trump ellen Dél-Koreában


A dél-koreai lakosság megosztott Donald Trump megítélésében. A hét vége óta több tüntetés volt Szöulban, így kedden is, egyrészt az amerikai elnök mellett, másrészt ellene. 


Trump ázsiai körútján a tárgyalások középpontjában az Észak-Korea okozta válság áll, így van ez Dél-Koreában is. A washingtoni Fehér Ház közleménye szerint az elnök célja, hogy demonstrálja az Egyesült Államok elszántságát, hogy szigorúan szembeszáll az észak-koreai fenyegetéssel.


Amerikai tisztségviselők bejelentették Washingtonban, hogy egy rendkívüli erődemonstráció keretében a következő napokban három, repülőgép-hordozó vezette hadihajóraj fog gyakorlatozni a Csendes-óceán nyugati részén. Japán tisztségviselők közlése szerint pedig a Nimitz, a Ronald Reagan és a Theodore Roosevelt repülőgép-hordozók vezette rajokhoz csatlakozik a gyakorlaton az Inazuma japán torpedóromboló.


Hétfőn ért véget egy háromnapos amerikai-indiai közös hadgyakorlat a Japán-tengeren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában