Megmentette a magyar devizahiteleseket a svájci jegybank

Nem változtatott irányadó kamatán a svájci nemzeti bank (SNB) csütörtöki kamatdöntő ülésén.

A három hónapos londoni bankközi kamatráta (LIBOR) a 0,00-0,75 százalékos célsávban maradt. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A svájci frank szerdán újabb történelmi csúcsra erősödött az euróval szemben. Az SNB közleménye szerint a nemzeti deviza erősödését az euróövezet válsága miatt a pénzügyi piacokon kialakult feszültség okozza – írja elemzésében a profitline.hu.

A testület hangsúlyozta, hogy minden szükséges lépést megtesz az árstabilitás védelmében, ha tovább mélyül az euróövezeti válság, és a defláció veszélye fenyegetné a svájci gazdaságot. Az SNB szerint világszerte folytatódik a kilábalás a válságból. A növekedés a feltörekvő gazdaságokban lendületes, a fejlett ipari országokban pedig mérsékelt.

Svájcban a hazai össztermék (GDP) az idén 2,5 százalékkal nőhet, jövőre viszont 1,5 százalékra lassulhat a tempó, főként az export gyengülése miatt. Az SNB – amely negyedévente tart kamatdöntő ülést – mérsékeltebb inflációs prognózist tett közzé, mint az előző, szeptemberi ülés után. Az eltérést az európai gazdaság romló kilátásaival magyarázta a testület, amely szerint a 12 havi infláció az idén 0,7 százalék, jövőre 0,4 százalék, 2012-ben egy százalék lehet Svájcban.