Ország-világ

2008.08.05. 10:44

Mégsem adta fel magát a gázoló rendőr

Mégsem adta fel magát az az osztrák rendőr, aki másfél hete elgázolt egy 19 éves nagycenki fiút, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott. A rendőrt házkutatási paranccsal állították elő. Vérében 1,2 ezrelék alkoholt mértek.

Munkatársunktól

Az előzetes hírekkel ellentétben mégsem szólalt meg annak a rendőrnek a lelkiismerete, aki július 27-én, vasárnap hajnalban elgázolt egy 19 éves nagycenki fiút a 85-ös főúton. A 33 éves burgenlandi rendőr segítségnyújtás nélkül elhajtott, majd a sopronkövesdi átkelőnél Ausztriába menekült és egy nikitschi családi házban bújt el.

– A feltevésekkel ellentétben a nyomozás kiderítette, hogy a férfi nem maga jelentkezett a felsőpulyai rendőrőrsön, hanem továbbra is a fülesi házban rejtőzött – tudtuk meg az osztrák ügyészségen Theresia Schneider Ponholzertől. – A rendőrök több alkalommal keresték a férfit a háznál, ám ajtót senki nem nyitott. Végül a nyomozók házkutatási engedéllyel jelentkeztek és felszólították a férfit, hogy jöjjön elő. Ez sikerrel járt, így a rendőrt előállították.

Mit tesz az alkohol?

1,2–1,5 ezrelék véralkoholszintnél a helyzetérzékelés csökken, a finom, kis terjedelmű mozgások, a térlátás és az egyensúlyérzékelés zavara figyelhető meg. A reakcióidő megnyúlik. A pszichés állapotot a gátlások eltűnése, a veszélyérzet hiánya jellemzi.

Mint a vizsgálat kiderítette, a férfi fogyasztott alkoholt. A vérvizsgálat másnap 1,2 ezrelékes alkoholszintet mutatott, ami természetesen az előállítás idejére már alacsonyabb volt az „eredetinél". – A gyanúsított azt állítja, csak a baleset után ivott, most ennek a valóságtartalmát vizsgálják – tette hozzá Theresia Schneider Ponholzer. – A vizsgálatot egyébként, esetleges elfogultság miatt, a kismartonitól egy másik ügyészséghez helyezték át.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon megtudtuk, az ügyben tovább folyik a nyomozás – magyar részről is. Hogy a férfi hol áll majd bíróság elé, továbbra sem tudni.

Előzmények

Egy osztrák rendszámú VW Passat július 27-én, vasárnap 1 óra 20 perckor a 85-ös főúton elgázolt egy gyalogosan közlekedő 19 éves férfit.

– Kiderült, hogy az autót egy 33 éves burgenlandi rendőr vezette – mondta el Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrkapitányság (MRFK) sajtószóvivője. – Az ütközéstől a gyalogos felcsapódott a kocsi motorháztetejére, betörte a szélvédőt majd az út menti árokba esett. Az osztrák megállt, kiszállt az autójából, de addigra egy magyar autós is megállt a helyszínen és megkérdezte, hogy mi történt. Az osztrák csak annyit mondott: „probleme, probleme...", majd visszaült az autójába és elhajtott.

A magyar autós – észlelve a történteket – rögtön értesítette a mentőket és a rendőrséget, ezalatt egy másik magyar autós is megállt a helyszínen. Néhány percre rá összetört autójával kisvártatva ismét felbukkant a burgenlandi, ám ekkor már nem szállt ki, csak a kocsiból beszélt valamit. Amikor a két magyar elindult felé, hogy „kiszedje" a kocsiból, az osztrák sebességbe kapcsolt és rögtön elmenekült. – Az egyik magyar, és az időközben a helyszínre érkező rendőrök együttesen indultak a balesetben részes osztrák nyomába, egy ideig nyomában hajtottak, ám az őrült sebességgel hajtott, így nem tudták utolérni – tette hozzá Kocsis Tünde. – Az üldözés során végül Sopronkövesdre hajtott, ahol Fülesnél (Nikitsch) áthajtott Ausztriába.

Az osztrák hatóságok még éjszaka Fülesnél megtalálták az összetört kocsit – amelynek első rendszámtáblája egyébként a baleset helyszínén maradt, így nem okozott volna nehézséget a kocsi azonosítása.

– Az MRFK segítségnyújtás elmulasztása miatt indított eljárást az illető ellen, ám még nagyon sok részlet vár tisztázásra, többek között az, hogy ha segítséget nyújtott volna az autós, azzal megmenthető lett-e volna a fiatal élete, illetve hogy egyáltalán kinek milyen szerepe volt a gázolás bekövetkeztében – zárta Kocsis Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában