Ország-világ

2009.11.23. 23:03

Mégsem az al-Kaida fogságában van egy japán állampolgár

Mégsem esett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fogságába a Jemenben egy hete elrabolt japán állampolgár - közölte hétfőn Japán szanaai nagykövetsége, pár órával később pedig hír érkezett a férfi kiszabadulásáról.

MTI

Masimo Takeo 63 éves japán mérnök egy segélyprogram keretében zajló építkezés ellenőrzésére igyekezett november 15-én, amikor a fővárostól, Szanaától mintegy negyven kilométerre helyi törzsek fegyveresei elfogták. A foglyot ki akarták cserélni egy törzsbelire, aki két éve ítélet nélkül raboskodik. Azzal vádolják, hogy egy iszlamista szervezet tagja.

A mérnököt azért engedték el a jemeni főváros kormányzója szerint, mert a törzs ígéretet kapott, hogy az eddig elfekvő ügyet bíróság elé viszik.

Az emberrablókhoz közel álló forrás szerint a 22 éves jemeni fiatalembert egy éven át Irakban tartották börtönben az amerikaiak, majd egy évig Szíriában volt letartóztatásban, végül Szanaába való hazatérésekor a jemeni hatóságok börtönözték be, de azóta nem foglalkoztak vele.

Két törzsi vezető szombaton azt állította, hogy a japán férfit a fővárostól 40 kilométerre északkeletre fekvő Arhab körzetében átadták az al-Kaida embereinek, akik azután ismeretlen helyre hurcolták foglyukat.

Jemen az arab világ legszegényebb országa. Hatóságai síita lázadókkal harcolnak az északi országrészben, a délen élő jobb módú lakosság körében pedig erős az újbóli elszakadás szándéka. November elején a szaúdi hadsereg is beavatkozott a síita zaidita szektához tartozó jemeni lázadók és a szanaai kormányerők harcaiba, miután a harcok átcsaptak a két ország határán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában