Ország-világ

2016.04.20. 18:35

Mégsem kapnak kártérítést az eltűnt Maddie szülei az egykori főnyomozótól

Mégsem kapnak 600 ezer eurós kártérítést a nyomozás egykori vezetőjétől a Portugáliában már csaknem kilenc éve eltűnt brit kislány, Madeleine McCann szülei.

A lisszaboni ítélőtábla hatályon kívül helyezte a polgári bíróság korábbi döntését - közölte a Público című lap a szülők ügyvédjére hivatkozva. 


Egy lisszaboni bíróság 500 ezer euró (150 millió forint) kártérítést és 2010 óta számítva további 106 ezer euró kamatot ítélt meg korábban a szülőknek, Kate és Gerry McCann-nek, amiért Goncalo Amaral főfelügyelő 2008-ban megjelent, Az igazság a hazugságról című könyvében azt állította, hogy a gyermek valójában meghalt, holttestét pedig a szülők elrejtették. A bíróság megtiltotta a könyv árusítását és utánnyomását, és az annak alapján készült dokumentumfilm bármiféle újbóli bemutatását is. 


A 2015-ös ítélet érvénytelenítésével a legfelsőbb bíróság visszavonta a könyvárusítás tilalmát is. "Meglepett minket az ítélet. A legfelsőbb bíróságon fogunk fellebbezést benyújtani" - mondta Isabel Duarte, a család ügyvédje. 


A Leicestershire-ben élő McCann család 2007 májusában nyaralni utazott a portugál tengerpartra. Madeleine szülei, Kate és Gerry McCann a lakosztályuk közelében vacsoráztak barátaikkal, amikor a kislány - néhány nappal negyedik születésnapja előtt - eltűnt a szobából, ahol aludt. A portugál hatóságok 2008-ban eredménytelenül zárták le a nyomozást. A vizsgálatot 2013-ban újraindították, de a kutatások nem hoztak semmiféle értékelhető új eredményt. 


A szülőknek továbbra is meggyőződésük, hogy lányukat elrabolták, és életben van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában