Ország-világ

2019.06.24. 21:21

Megszökött egy uruguayi börtönből a calabriai maffia vezetője

Az 52 éves Morabito három rabtársával együtt szökött meg az uruguayi fővárosban található börtönből - tudatta hétfői közleményében a dél-amerikai ország belügyminisztériuma.

Megszökött a calabriai maffia ('ndrangheta) vezetője, Rocco Morabito hétfő reggel egy uruguayi börtönből. Matteo Salvini olasz belügyminiszter "azonnali magyarázatot" követelt a montevideói kormánytól.


Az 52 éves Morabito három rabtársával együtt szökött meg az uruguayi fővárosban található börtönből - tudatta hétfői közleményében a dél-amerikai ország belügyminisztériuma.

 

Kép forrása: tendenzeonline.info

    

A négy férfinak a börtön tetején ütött lyukon keresztül sikerült elmenekülnie. Ezt követően betörtek egy környékbeli lakásba, és pénzt loptak az ott élő nőtől - teszi hozzá a tárca.

    

A 'ndrangheta vezetőjét 2017 szeptemberi letartóztatásakor Marco Minniti akkor olasz belügyminiszter az "első számú szökevénynek" nevezte a calabriai maffia tagjai közül.

    

Morabito 1994 óta menekült az igazságszolgáltatás elől, távollétében bűnszervezethez való tartozás, kokaincsempészet és egyéb súlyos bűncselekmények vádjával ítélték el, 30 év börtönbüntetést kapott.

    

Az EFE spanyol hírügynökség szerint a "milánói kokainkirály" néven ismert férfi 2017-es letartóztatását megelőzően több mint tíz évig élt Uruguayban hamis papírokkal. Az ügyével foglalkozó nyomozók szerint Morabito kábítószer-csempészettel foglalkozott Dél-Amerikában, ahonnan Észak-Olaszországba juttatta el a drogot.

    

Matteo Salvini olasz belügyminiszter jelezte: Róma "azonnali magyarázatot" követel a montevideói kormánytól Morabito szökése miatt.

Aggasztó és súlyos, hogy egy olyan bűnöző, mint Rocco Morabito, a 'ndrangheta vezetője képes volt megszökni egy uruguayi börtönből, miközben folyamatban volt a kiadatási eljárása Olaszországnak"

- fogalmazott rövid közleményében.

    

Salvini ígéretet tett, hogy "teljes mértékben tisztázzák" a szökés körülményeit. Mint fogalmazott: a föld alól is előkerítik Morabitót, hogy ismét rács mögé kerüljön.

    

Hírügynökségek szerint a 'ndrangheta a világ egyik legerősebb szervezett bűnözői csoportja, első helyen szerepel az Európába irányuló kokaincsempészet terén.

    

Az uruguayi El País című napilap szerint Morabitót még nem adhatták ki Olaszországnak, mert fellebbezett az uruguayi legfelsőbb bíróságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában